Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sreda, 8. maj 2024 Znanost in zabava za študente UP na PRIMATIJADI 2024

28 študentov UP FAMNIT je sodelovalo na letošnji Primatijadi, mednarodnem športno-znanstvenem dogodku, ki že skoraj pol stoletja združuje študente naravoslovnih in matematičnih fakultet iz Bosne in Hercegovine, Črne Gore, Hrvaške, Makedonije, Slovenije in Srbije. Naši študentje so predstavili svoje znanstveno delo in osvojili dve nagradi na področju informatike.

Letošnja Primatijada je od 28. aprila do 2. maja potekala v Trebinju (Bosna in Hercegovina), združila pa je več kot 730 študentov naravoslovnih in matematičnih ved iz celotne regije. Dogodka se je udeležilo 28 študentov UP FAMNIT, od katerih jih je 19 predstavilo svoje znanstvene prispevke s področij matematike, informatike in biologije. Naši študentje so osvojili dve nagradi na področju informatike: 2. mesto je osvojil Zhivko Stoimchev s prispevkom »Comparing Distributed vs Centralized applications using Blockchain technology with practical implementation«, 3. mesto pa je osvojil Andrej Natev s prispevkom »Hit Song Prediction Using Machine Learning and Spotify Data«.

Poleg matematike, informatike in biologije so bila znanstvenemu delu dogodka zastopana tudi področja kemije, fizike in geografije. Študentje so imeli priložnost izpopolniti svoje spretnosti v predstavljanju in pisanju znanstvenih člankov ob pomoči mentorjev na svojih fakultetah. Komisijo so sestavljali trije profesorji/strokovnjaki s področja naravoslovnih/matematičnih ved. Komisija je razglasila najbolje ocenjene prispevke v dvanajstih disciplinah.

Poleg znanstvenih predstavitev so imeli študentje priložnost sodelovati v tekmovanjih v različnih športnih disciplinah: futsalu, košarki, odbojki, rokometu, namiznem tenisu in šahu. Ob tekmovalnih disciplinah so bile na voljo tudi športne aktivnosti, namenjene druženju in spoznavanju študentov iz regije (pikado, plavanje, odbojka na plaži).

»Zelo sem vesel, da se je število naših študentov na Primatijadi več kot podvojilo v primerjavi z lanskim letom. Mislim, da so se vsi zabavali, kar je bilo najpomembnejše, in da se bodo želeli ponovno udeležiti dogodka tudi naslednje leto,« je dejal Pavel Jolakoski, študent dodiplomskega študijskega programa Računalništvo in informatika in član Študentskega sveta UP FAMNIT.

Primatijada 2024 je bila ponovno odlično mesto za mreženje, učenje in izmenjavo idej, postavljajoč visoke standarde za prihodnje dogodke.