Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

ponedeljek, 16. oktober 2017 Veliki finale Univerzitetnega programerskega maratona 2017

V soboto, 14. oktobra 2017, se je v Kopru odvilo finalno kolo Univerzitetnega programerskega maratona (UPM) 2017, ki ga organizira ACM Slovenija. Na tekmovanju so se ekipe iz cele Slovenije pomerile za naslov prvaka UPM in naslove prvakov vseh treh slovenskih javnih univerz. Hkrati so se ekipe borile tudi za nastop na tekmovanju Central Europe Regional Contest – CERC 2017.

Tudi letos prihajajo prve tri uvrščene ekipe z Univerze v Ljubljani:
1. mesto: Jure Slak, Maks Kolman, Marko Ljubotina (Ekipa Pitoni~~)
2. mesto: Žiga Željko, Martin Peterlin, Žan Knafelc (ekikpa Final Solution)
3. mesto: Filip Koprivec, Filip Peter Lebar, Luka Kolar (ekipa https://muzik.si)

   

Sicer je bil boj za prva mesta do zadnjega nedorečen. Po prvih treh kolih se je namreč število doseženih točk najboljših ekip razlikovalo za točko ali dve, rešene naloge na finalu pa so prinesle dvojno število točk.

Do finalnega kola se je od 60 prijavljenih ekip, ki so se z zahtevnimi nalogami prvič spopadle spomladi letos, prebilo le 21. Od skupnih 168 tekmovalcev se je tako v Kopru za prvo mesto in naslov prvaka posameznih univerz pomerilo 55 najboljših.

Ti so za reševanje devetih nalog imeli na voljo pet ur, kar je bilo po pričakovanjih vse prej kot enostavno: prva naloga je bila sicer rešena že po manj kot štirih minutah, medtem ko je le zmagovalna ekipa rešila šest od devetih nalog. Prav vse ekipe so rešile vsaj eno nalogo, velika večina vsaj dve nalogi, pet pa, poleg zmagovalcev, le tri ekipe.

 

Udeležence finalnega kola je na podelitvi nagrad pozdravil rektor Univerze na Primorskem, prof. dr. Dragan Marušič, ki je spodbudil udeležence, naj se z istim zanosom lotevajo tudi izzivov v slovenski družbi. Gostiteljica finala, dekanja UP FAMNIT izr. prof. dr. Klavdija Kutnar, pa je predvsem pohvalila tovrstna srečanja in tekmovanja, ko se vzpostavi tesnejši stik in sodelovanje med univerzami.

Predsednik ACM Slovenija, prof. dr. Borut Žalik, je prav tako pohvalil delo in vztrajnost tekmovalcev, ki so se predvsem po zaslugi znanja in izkušenj prebili vse do finala, ter izpostavil čedalje večje sodelovanje in uspeh tekmovalcev iz Maribora in Kopra. Gregor Gulič, sekretar za izobraževanje ŠOUP, pa je spodbudil študente, naj ostanejo še naprej tako aktivni.

Finale UPM je kot običajno na vsako univerzo prinesel tudi nove prvake. Ti so:
Prvaki Univerze v Mariboru: Izak Glasenčnik, Nejc Maček, Robi Novak (ekipa '); DROP TABLE Teams;)
Prvaki Univerze v Ljubljani: Jure Slak, Maks Kolman, Marko Ljubotina (ekipa Pitoni~~)
Prvaki Univerze na Primorskem: Mikita Akulich, Daniil Baldovski, Anton Uramer (ekipa PSPACE')

   

Zlati sponzor UPM je bila Študentska organizacija Univerze na Primorskem, bronast sponzor pa podjetje VideoLectures.NET.

Rezultate finalnega kola in naloge najdete na tej spletni strani, fotogalerija dogodka pa je objavljena na Famnitovi spletni strani.

 

O Univerzitetnem programerskem maratonu:
Univerzitetni programerski maraton (UPM) je slovensko tekmovanje za študente v programiranju, kjer je poudarek na poznavanju algoritmov in podatkovnih struktur. Tekmovanje je ekipno in sestoji iz treh predkol in finalna. UPM poteka na vseh treh slovenskih univerzah hkrati (na Univerzi v Ljubljani, na Univerzi v Mariboru in na Univerzi na Primorskem). Poleg tega UPM predstavlja kvalifikacije za CERC (Central Europe Regional Contest). CERC pa je sestavni del tekmovanja ACM International Collegiate Programming Contest, ki je največje, najprestižnejše in najstarejše tovrstno tekmovanje.