Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sobota, 30. avgust 2014 Uspešno zaključen 4. tabor Matematika je KUL

Danes se je na UP FAMNIT uspešno zaključil četrti poletni matematični tabor, namenjen osnovnošolcem in dijakom, »Matematika je kul«. Med 24. in 30. avgustom 2014 so se mladi ljubitelji matematike s tem področjem spoznavali prek zabavnih ter poučnih vsebin, osnovni namen in cilj tabora je bila popularizacija matematike ter prikaz njene uporabe z zanimivimi primeri iz prakse.

Osnovnošolci in srednješolci, ki so se letos odločili zadnje dneve poletnih počitnic preživeti ob reševanju zanimivih matematičnih zank in problemov, so se na taboru »Matematika je kul« ukvarjali s temami, kot so: »Računanje verjetnosti, Matematične strategije in borzne peripetije, Kako si lahko z barvicami pomagamo v matematiki, Reševanje treh velikih starogrških problemov, Zlati Fibonacci, Spoznajmo poliedre na igriv način, Zrno peska poveča slovensko obalo, Kako z logiko prepoznamo lažnivca?, Čarovnija ali preprosto... matematika?, Conwayeva igra življenja, Matematične igre v ekonomiji, Kratek vpogled v zgodovino integracije, Inverzija in inverzivna ravnina, Apolonijevi problemi o dotiku krožnic in druge konstrukcije, Hiperbolična geometrija, Poincaréjev model hiperbolične geometrije, Kompleksna števila in geometrija, Strategije pri ruleti«. Da bo tabor udeležencem zagotovo ostal v lepem spominu, so organizatorji poskrbeli z različnimi druženji, športnimi aktivnostmi, spoznavanjem Kopra in družabnimi večeri.

»Z vsakoletno organizacijo tabora želimo mladim predstaviti matematiko kot zabavno, zanimivo in predvsem uporabno. Letošnja novost tabora je ta, da predavanja prvič potekajo ločeno za osnovnošolce in srednješolce. Tako je letos kar 38 udeležencev, od tega 24 osnovnošolcev in 14 srednješolcev. Prav tako opažamo, da se nekateri udeleženci k nam vračajo že nekaj let – takih je kar petina. To nam pove, da je tabor resnično zanimiv in da vsako leto dodajamo tematike, ki mlade spodbudijo k drugačnemu razmišljanju o matematiki, predvsem v smer, da je pač kul« je povedal član organizacijskega odbora doc. dr. Vito Vitrih.

Tabor je namenjen učencem 7., 8. in 9. razreda osnovnih šol ter dijakom srednjih šol, ki jih zanima matematika.

Več o taboru si lahko preberete tukaj.