Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sreda, 15. maj 2019 Uspešno izvedli 3. mednarodno matematično tekmovanje UP na Kosovu

V četrtek, 2. maja, se je tretje izvedbe Mednarodnega matematičnega tekmovanja Univerze na Primorskem na Kosovu udeležilo 16 dijakov zadnjih letnikov s treh srednjih šol v Prištini: »Sami Frashëri«, »Xhevdet Doda« »in »Specialized Mathematics Gymnasium«.

 

Udeleženci so se po tekmovanju strinjali, da so bile naloge zelo zahtevne, kar pa je bilo pričakovati, saj je eden od ciljev tekmovanja ponuditi dijakom možnost, da se spopadejo s tekmovalnimi nalogami, ki so na mednarodni ravni vse prej kot enostavne.

Poleg tega je namen tekmovanja tudi spodbuditi dijake k študiju matematike in najboljšim omogočiti, da izberejo študij na UP FAMNIT. S tovrstnimi aktivnostmi se tako nadaljujejo programi popularizacije znanosti in povezovanja med izobraževalnimi institucijami na mednarodni ravni.

 

Tekmovanje so organizirali in izpeljali profesorji UP FAMNIT ob pomoči študentov matematike, ki so pred dvema letoma dali pobudo za organizacijo tovrstnega tekmovanja.

UP FAMNIT se zahvaljuje tako omenjenim študentom kot tudi vsem, ki so pomagali pri izvedbi tega tekmovanja. Posebej zaslužni so bili Fatos Osmani – vodja Direktorata za izobraževanje Občine Priština, Shemso Berisha – direktor Matematične gimnazije Priština in vsi učitelji, ki so sodelovali pri pripravah dijakov na tekmovanje, ter seveda študenti UP FAMNIT Eda Kaja, Besfort Shala, Lisi Qarkaxhija (na spodnji sliki).