Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

ponedeljek, 3. oktober 2022 Študijsko leto začenjamo z do sedaj najštevilčnejšo generacijo Famnitovih študentk in študentov

Študijsko leto 2022/23 smo pričeli s tradicionalno slovesnostjo, ki je letos potekala v objektu Livade 1.0 v Izoli, kjer so se zbrali vodstvo univerze in njenih članic, predstavniki občin slovenske Istre, predstavniki Študentskega sveta UP in Študentske organizacije UP. Dobrodošlico je vsem študentom najprej izrekla rektorica Univerze na Primorskem, prof. dr. Klavdija Kutnar.

V Izoli so bili prisotni tudi študentje in študentke prvih letnikov dodiplomskih študijskih programov Sredozemsko kmetijstvo in Varstvena biologija, ki so po uradnem delu dogodka imeli srečanja s koordinatorji študijskih programov v sodobno opremljenih predavalnicah objekta.

Bruce in brucke ostalih dodiplomskih programov smo zjutraj pričakali v Muzejskem parku pred UP FAMNIT v Kopru. Po skupinskem fotografiranju so se študentje napotili v predavalnice, kjer so skupaj s koordinatorji programov prek spletne povezave spremljali prenos iz izole v živo.

Vse študente je preko video nagovora pozdravil tudi dekan UP FAMNIT, izr. prof. Ademir Hujdurović.


Nagovor rektorice UP pred objektom Livade 1.0


Skupinska fotografija Famnitovih bruck in brucev Varstvene biologije in Sredozemskega kmetijstva z dekanom UP FAMNIT
pred objektom Livade 1.0


Skupinska fotografija Famnitovih brucev in bruck s tutorji in tutorkami na Muzejskem trgu pred UP FAMNIT

V imenu pričetka študijskega leta z modernim in bolj zelenim pristopom h komunikaciji s študenti, smo jim predstavili tudi aplikacijo STUDO, ki je namenjena vsem študentom in omogoča hiter in enostaven dostop do ključnih univerzitetnih informacij. Znotraj nje pa kot prva univerza v Sloveniji predstavljamo tudi digitalno študentsko izkaznico, s katero stopamo v bolj zeleno in trajnostno prihodnost.

Po srečanjih s koordinatorji je sledilo druženje z letošnji tutorji in tutorkami, ki so študentom na voljo za reševanje morebitnih težav ter pomoč pri uvajanju v študentsko življenje.

Dogajanje ob začetku novega študijskega nadaljujemo v soboto, 8. oktobra, ko bomo v Obmorskem parku Žusterna izpeljali dogodek Štart UP – športno-družabni dogodek za vse študente UP, kjer bodo potekale predstavitve različnih organizacij z Univerze ter iz lokalnega okolja, poskrbljeno pa bo tudi za glasbeni program in nagrade za uspešno opravljene aktivnosti na posameznih točkah.

Še nekaj statistike

Na UP FAMNIT pa smo pozdravili že 16. generacijo študentk in študentov, letos zopet najštevilčnejšo do sedaj.

Uradni podatki o vpisu za študijsko leto 2022/2023 bodo sicer znani čez mesec dni, Na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije je po neuradnih podatkih vpisanih 933 študentk in študentov, od tega jih 440 prihaja iz tujine, kar predstavlja kar 47 odstotni delež. Tuji študentje prihajajo iz 27 držav, in sicer iz Severne Makedonije, Gane, Bosne in Hercegovine, Kosova, Srbije, Hrvaške, Rusije, Šrilanke, Ukrajine, Belorusije, Indije, Črne Gore, Združenih držav Amerike, Filipinov, Grčije, Španije, Madžarske, Bolgarije, Kitajske, Bangladeša, Estonije, Brazilije, Irana, Azerbajdžana, Uzbekistana, Poljske in Tunizije.

V prvi letnik je v letošnjem študijskem letu prvič vpisanih 361 študentk in študentov. 278 jih je na dodiplomskih študijskih programih, 68 na magistrskih programih, na doktorskih programih pa je v prvi letnik prvič vpisanih 15 študentk in študentov.

Vsem študentkam in študentom želimo uspešno, zanimivo, pa tudi zabavno študijsko leto!