Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sreda, 1. junij 2022 Po dveh letih premora dogodki ob Dnevu očarljivih rastlin znova potekali v živo

Evropska organizacija za raziskave rastlin (EPSO) je 18. maj določila za Mednarodni dan očarljivih rastlin leta 2012, ob letošnji 10. obletnici pa je v Biološkem središču preko tisoč osnovnošolcev pobližje spoznavalo rastline in znanost, povezano z njimi.

V tednih okoli 18. maja vsako drugo leto številne ustanove po svetu gostijo različne vrste dogodkov, ki so povezani s temeljnimi in uporabnimi raziskavami rastlin, kmetijstvom, ohranjanjem okolja, biodiverziteto, izobraževanjem in umetnostjo, v Sloveniji pa je letos dogodek potekal 27. 5. 2022.


Foto: Anže Malovrh/STA
https://servis.sta.si/fotoservis/1141902

Za koordinacijo Dneva očarljivih rastlin v Sloveniji so znova poskrbeli Slovensko društvo za biologijo rastlin, Nacionalni inštitut za biologijo (NiB) in Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani (UL BF).

"Zelo veseli smo, da so šole ta dan zelo lepo sprejele, vsako leto nas obišče okoli tisoč otrok, s čimer imamo tudi zapolnjene kapacitete za obisk. Tekom dneva naenkrat poteka 30 delavnic, ki jih pripravljajo najpomembnejši slovenski inštituti, univerze, muzeji in društva. Med stojnicami z delavnicami skupine otrok nato krožijo," je dogajanje povzela vodja projekta z Nacionalnega inštituta za biologijo Maruša Pompe Novak.

Od 9h do 17h so bili učenci razdeljeni v 60 skupin po približno 20 otrok in krožili med 30 stojnicami, na katerih so se z aktivno udeležbo (mikroskopiranje, pipetiranje, izdelava izdelkov, risanje, slikanje, tiskanje, določevalni ključ, čutne zaznave, kviz, igra …) seznanil z različnimi vidiki pomena rastlin in znanosti o rastlinah. Delavnice so izvedli znanstveniki, univerzitetni profesorji, študenti in drugi sodelavci z Nacionalnega inštituta za biologijo, Kmetijskega inštituta Slovenije, Inštituta za hmeljarstvo Žalec, Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani, Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru, Fakultete za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru, Pedagoške fakulteta Univerze v Mariboru, Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana, Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani, Prirodoslovnega muzeja Slovenije, Mednarodnega grafičnega likovnega centra, Botaničnega društva Slovenije in Društva študentov biologije.


Foto: Anže Malovrh/STA
https://servis.sta.si/fotoservis/1141898

Na delavnicah so prisotni lahko spoznali plodove manj znanih sadnih vrst našega prostora, žive sviloprejke in njihove zapredke v različnih razvojnih stopnjah, prvine rastlin vzpenjavk, uporabo horoskopov, postopek pridobivanja naravnih barvil. Predstavniki Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem so pojasnili, s čim rastline nagrajujejo živali za širjenje cvetnega prahu.

Svoje stojnice z delavnicami so poleg že naštetih imeli še Živilska šola Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana, Botanično društvo Slovenije, Botanični vrt Univerze v Ljubljani, Prirodoslovni muzej Slovenije, Mednarodni grafični likovni center in Društvo študentov biologije. V okviru letošnjega Dneva očarljivih rastlin pa so obeležili tudi 75. obletnico ustanovitve Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani.


Foto: Anže Malovrh/STA
https://servis.sta.si/fotoservis/1141908