Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

torek, 14. marec 2017 Peto predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2016/17

5. PREDAVANJE FAMNITOVIH IZLETOV V MATEMATIČNO VESOLJE 2016/17

Na petem predavanju z naslovom

»Številke nam lahko pomagajo pri prevajanju (Nežen dotik matematičnih modelov, ki se uporabljajo v statističnem strojnem prevajanju)«,

ki bo potekalo

v sredo, 15. marca 2017, ob 18h,

v Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper)

bo dr. Jernej Vičič (UP FAMNIT in UP IAM) predstavil, kaj je strojno prevajanje jezikov, pri čemer se bo omejil na prevajanje, ki je v celoti narejeno z računalnikom. V domeni statističnega strojnega prevajanja je besedilo prevedeno na podlagi porazdelitve verjetnosti, da je nek niz besed v ciljnem jeziku najverjetnejši prevod niza besed iz izvornega jezika. Predavatelj bo predstavil matematične modele za ta problem in razložil, zakaj delujejo.

O predavatelju: dr. Jernej Vičič je študiral na Fakulteti za elektrotehniko in računalništvo, študij pa dokončal na novoustanovljeni Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani. Od leta 2007 poučuje na UP FAMNIT. Ukvarja se predvsem z usposabljanjem računalnikov za prevajanje naravnih jezikov, osredotoča pa se na prevode sorodnih jezikov. Tema doktorske disertacije, ki jo je zagovarjal leta 2012, je Tehnologija hitrih postavitev prevajalnih sistemov na osnovi pravil za sorodne jezike.

Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate na martin.milanic@upr.si.

Veselimo se novih popotovanj v matematična vesolja v vaši družbi!

Vljudno vabljeni.