Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

ponedeljek, 1. julij 2019 Na Bledu se je zbralo več kot 320 matematikov iz 41 držav

Minuli teden je od 23. do 29. junija na Bledu potekala mednarodna konferenca “9th Slovenian international conference on graph theory”. Gre za 9. edicijo mednarodne konference, ki se zvrsti vsaka štiri leta in tudi letos sodi med največje svetovne dogodke na področju teorije grafov. Organizatorji konferenc so že od začetka štirje najbolj odmevni slovenski raziskovalci s področja teorije grafov: prof. dr. Tomaž Pisanski, prof. dr. Dragan Marušič, prof. dr. Bojan Mohar in prof. dr. Sandi Klavžar.

 

Glavni organizator letošnje konference je bil IMFM (Inštitut za matematiko, fiziko in mehaniko) s prof. dr. Bojanom Moharjem na čelu. Sodelovali so tudi: DMFA (Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije), SDAMS (Slovensko društvo za diskretno in uporabno matematiko), UL FMF (Univerza v Ljubljani, Fakulteta za matematiko in fiziko), UM FNM (Univerza v Mariboru, Fakulteta za naravoslovje in matematiko), UP FAMNIT (Univerza na Primorskem, Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije) in UP IAM (Univerze na Primorskem, Inštitut Andrej Marušič) ter podjetje Abelium d. o. o.

Letošnje konference se je udeležilo več kot 320 matematikov in matematičark (teh je bila približno četrtina) iz 41 različnih držav. Največ udeležencev je prišlo iz Slovenije (64), ZDA (30) ter Italije (23).  Rast števila udeležencev je ponoven dokaz, da je slovenska mednarodna konferenca z leti postala ena najpomembnejših svetovnih konferenc na področju teorije grafov, ki vedno znova privablja uveljavljene raziskovalce ter perspektivne mlade doktorske in podoktorske študente s celega sveta ter jim omogoča izmenjavo najpomembnejših dognanj in vpogled v trenutno najaktualnejše probleme s področja teorije grafov. Izvedli so več kot 270 predavanj, od tega 11 plenarnih. Plenarni predavatelji so vrhunski matematiki iz celega sveta, med katerimi so prejemniki najprestiženjših matematičnih nagrad.

Seznam plenarnih predavateljev:

Na naslednji konferenci leta 2023 je kot glavni organizator na vrsti prof. dr. Tomaž Pisanski, ki je letos praznoval 70. rojstni dan. Na tokratnem srečanju je zato napovedal, da bo organizacijo v njegovem imenu v prihodnje prevzel prof. dr. Primož Potočnik.

Včeraj, 30. 6., pa se je na Rogli začela tudi že tradicionalna in prav tako 9. po vrsti mednarodna doktorska poletna šola iz diskretne matematike. Prijavilo se je 77 matematikov iz 19 držav, med njimi so tako univerzitetni profesorji in raziskovalci kot tudi doktorski študenti, kar predstavlja pomemben trenutek za povezovanje med mladimi in bolj izkušenimi matematiki. Tako meni tudi izr. prof. dr. Ademir Hujdurović, član znanstvenega in organizacijskega odbora, ki je po lanski poletni šoli dejal: »Trudimo se, da se udeleženci počutijo čim boljše. Sproščeno vzdušje je otipljivo v predavalnicah in tudi v različnih družabnih in športnih aktivnostih, katerih cilj je ta, da poglobimo poznanstva.«

Želimo jih veliko novih spoznanj in zanimivih dognanj!