Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

nedelja, 2. oktober 2022 Mladi raziskovalci so nas obiskali na delavnicah ob Evropski noči raziskovalcev 2022

V petek, 30. 9. 2022, je potekala letošnja izvedba Evropske noči raziskovalcev, v sklopu katere je  Univerza na Primorskem za obiskovalce pripravila številne zanimive delavnice

Dogodek se vsako leto odvija na pobudo Evropske komisije in je v letu 2022 financiran iz programa HORIZON-MSCA-2022-CITIZENS-01, v okviru ukrepov Marie Skłodowske Curie, in s podporo Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport RS. Letošnji projekt Evropska noč raziskovalcev 2022 (ENR2022) se je izvajal pod sloganom 'ZnAnosT za vsE' (akronim: ZATE).

Delavnice so potekale od 8.00 do večernih ur na različnih lokacijah v Kopru (Rektorat Univerze na Primorskem, MuzejskI trg, UP Fakulteta za humanistične študije, UP Fakulteta za management), na Kozini (Mitski park Rodik), v Izoli (objekt Livade 1.0, InnoRenew CoE, Arheološki park Simonov zaliv, UP Fakulteta za vede o zdravju) in v Piranu (Center znanosti Univerze na Primorskem, Akvarij Piran).

V Kopru so se v družbi naših raziskovalcev UP Famnit spoznavali z izgledom notranjosti najbolj prodajane mehanske uganke/igrače na svetu - Rubikove kocke. Predstavili smo jim tudi pravilne in nepravilne poliedre, s poudarkom na simetričnih, ki so v očeh matematikov še posebej zanimivi.

V sklopu delavnice 'Štekam se' smo jih ozaveščali tudi o pomembnosti varovanja duševnega zdravja in zdravega življenjskega sloga.

V objektu Livade 1.0 v Izoli pa so mladi entuziasti skupaj s Famnitovimi raziskovalci razkrinkali nevidne divje živali v našem okolju in spoznavali aromatične rastline ob upoštevanju okoljskih in ekoloških značilnosti sredozemskega pridelovalnega območja.

Več o delavnicah, ki so jih pripravili raziskovalci UP Famnit in preostalem programu lahko preberete tukaj.

Spodaj objavljamo nekaj utrikov z delavnic 'Rubikova kocka' in 'Spoznajmo poliedre'.