Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

ponedeljek, 13. maj 2019 Kriptografija povezala slovenske in hrvaške matematike

V petek, 10. 5. 2019, so se na Univerzi na Reki ponovno srečali slovenski in hrvaški matematiki. Raziskovalci Centra za kriptografijo UP FAMNIT so se namreč udeležili bilateralne delavnice z naslovom »Designs, codes, graphs and cryptography - an interdisciplinary approach in analysis of certain discrete structures«. Glavni namen delavnice je bil najti povezave med Boolovimi funkcijami, s katerimi se ukvarjajo naši raziskovalci, in teorijo kod, ki jo raziskujejo matematiki z Reke.

Program sta s svojimi posegi oblikovala tudi dr. Nastja Cepak in dr. Samir Hodžić, delo pa je potekalo pod vodstvom izr. prof. Sanje Rukavina (Univerza na Reki) in prof. dr. Enesa Pasalica, predstojnika Centra za kriptografijo UP FAMNIT in vodje novega raziskovalnega programa ARRS P1-0404 Matematično modeliranje in enkripcija: od teoretičnih konceptov do vsakodnevnih aplikacij, katerega jedro je matematika v svoji najčistejši obliki s kriptologijo kot mostom do aplikativne matematike.

Sodelovanje s hrvaškimi raziskovalci se bo seveda nadaljevalo tudi v prihodnje, saj se bodo nekateri udeležili 9. Slovenske mednarodne konference iz teorije grafov, ki bo junija letos na Bledu, in 9. Mednarodne doktorske šole iz diskretne matematike, ki bo mesec pozneje na Rogli ob finančni podpori Evropskega matematičnega društva (European Mathematical Society).

Program delavnice je objavljen na tej povezavi.

O Centru za kriptografijo UP FAMNIT

Raziskovanje na področju kriptografije je v sodobnem svetu izjemno pomembno, saj kriptografske kode varujejo informacije pred nepooblaščenimi dostopi, spremembami in drugimi zlorabami. Uporaba kriptografije v ekonomiji in industriji je zato bistvena tako na državnem kot mednarodnem nivoju. Z njo se raziskovalci Univerze na Primorskem ukvarjajo znotraj Centra za kriptografijo. Cilj centra pa je občutno povečati možnosti sodelovanja med univerzo, industrijo in širšo družbo, saj sta v moderni družbi izmenjava in hranjenje informacij na učinkovit, zanesljiv in varen način bistvenega pomena.