Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

ponedeljek, 28. marec 2022 Juliana - koktajl alpskih in kraških vrst: Famnitov Biološki večer

V sredo, 30. februarja 2022, bo potekalo še eno predavanje iz cikla Famnitovih Bioloških večerov 2021/22. Predavanje z naslovom »Juliana - koktajl alpskih in kraških vrst« bo izvedla Špela Pungeršek iz Prirodoslovnega muzeja Slovenije.

Dogodek bo potekal preko aplikacije ZOOM ob 19.00.

                                  

Špela Pungaršek je diplomirana biologinja, zaposlena v Prirodoslovnem muzeju Slovenije kot kustosinja za botaniko. V muzeju ureja, preučuje in digitalizira stare herbarije, zbira podatke o botanikih, ki so delovali na območju Slovenije in nabira rastline za herbarij. Sodeluje pri pripravi razstav in obiskovalcem muzeja preko predavanj poskuša predstaviti zanimivosti rastlinskega sveta. Kot vodja Alpskega botaničnega vrta Juliana skrbi za pravilno določitev rastlin, jih popisuje, fotografira in po vrtu vodi skupine. Zanima jo predvsem rastlinstvo Alp. Je podiplomska študentka Univerze v Innsbrucku, kjer v okviru doktorske naloge preučuje bekice (Luzula sect. Luzula) v Vzhodnih Alpah.

Alpski botanični vrt Juliana v Trenti je najstarejši alpski botanični vrt na slovenskem ozemlju v naravnem okolju. Vrt je leta 1926 ustanovil tržaški posestnik Albert Bois de Chesne, kasneje pa je prešel pod upravo Prirodoslovnega muzeja Slovenije. Čeprav spada med manjše vrtove (meri le dobrih 2500 m2), v njem uspeva okoli 600 vrst rastlin, ki so značilne tako za alpski, predalpski kot kraški svet. Med njimi so tudi številne endemične, redke in ogrožene. Na predavanju bo predstavljena kratka zgodovina vrta, njegove posebnosti, novosti in najbolj zanimive rastline, ki v njem uspevajo.

     
            Pirenejska zmajevka                              Navadna potonika                                   Modro milje
           Horminum pyrenaicum                          Paeonia officinalis                            Paederota bonarota
                                         
                                                                                 Foto: David Kunc

Predavanje bo izvedeno v sklopu projekta Engreen - Krepitev zelene infrastrukture v čezmejni kulturni krajini IT-SI, potekalo pa bo simultano v slovenskem in italijanskem jeziku.

Celoten program letošnjih bioloških večerov z zoom povezavo je dostopen tukaj.

Posnetek prejšnjega predavanja z naslovom »Projekt WECANN: Interdisciplinarni pristop pri odkrivanju skrivnosti divjih populacij konoplje (Cannabis sativa L.)« je dostopen tukaj.