Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
SI | EN

petek, 14. april 2017 8. Famnitov matematični dan za osnovnošolce

V petek, 14. aprila 2017, je na Famnitu potekal 8. Famnitov matematični dan za osnovnošolce. Na dogodek se je prijavilo kar 63 učencev iz OŠ Dušana Bordona Koper in OŠ Šmarje pri Kopru, ki so skupaj s spremljevalci popestrili dogajanje na fakulteti.

Dan je s pozdravom uvedel predstojnik Oddelka za matematiko prof. dr. Bojan Kuzma, osrednji del pa je seveda predstavljalo delo v obliki delavnic.

Mladi matematični navdušenci so najprej, pod vodstvom doc. dr. Barbare Boldin, ugotavljali tesno prepletenost med matematiko in biologijo. Spoznali so nekaj primerov naravnih procesov, ki jih lahko bolje razumemo z uporabo matematičnih modelov, kot so na primer vzorci na krilih metuljev in širjenje nalezljivih bolezni. Nato jim je dr. Boštjan Frelih predstavil uporabo teorije grafov v vsakdanjem življenju ter jim ob tem postavljal vprašanja, kot na primer: »Ali lahko voznik tovornjaka s plugom očisti vse zasnežene ceste nekega mesta na tak način, da se po vsaki cesti zapelje natanko enkrat in se vrne na začetek svoje poti?« in »Kaj imajo skupnega barvanje zemljevidov, reševanje sudokuja in sestavljanje optimalnega šolskega urnika?«

Prvi matematični dan je fakulteta organizirala leta 2013 s ciljem, da med mladimi popularizira naravoslovje in zlasti matematiko. Od takrat smo uspešno izvedli še sedem tovrstnih srečanj (šest za osnovnošolce in enega za srednješolce), na katerih se udeleženci zabavajo in hkrati širijo svoje poznavanje in dojemanje matematike.

Osnovnošolcem in njihovim spremljevalcem se zahvaljujemo za obisk in jih vabimo na naše dogodke tudi v prihodnje!