Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

četrtek, 30. marec 2017 31. marec – svetovni dan varnostnega kopiranja

Doc. dr. Matjaž Kljun: »V času digitalnega vsakdana je varnostno kopiranje podatkov ne le dobrodošla, ampak nujna praksa.«

31. marca se po vsem svetu vrstijo pobude, katerih namen je najširšo javnost spomniti, naj poskrbi za backup, se pravi za ustrezno varnostno kopiranje vsaj najpomembnejših elektronskih podatkov. Tak opomin še zdaleč ni odveč, saj ima to dobro navado le zelo majhen odstotek uporabnikov ne le računalnikov, ampak tudi tablic in pametnih telefonov.

»Na tem področju govorimo tako o kratkoročnem kot o dolgoročnem arhiviranju dokumentov. Prvo je zelo preprosto, a ga kljub temu ne izvaja veliko ljudi,« razlaga doc. prof. dr. Matjaž Kljun, soavtor članka Toward Understaning Short-Term Personal Information Preservation: A Study of Backup Strategies of End Users (Journal of the Association for Information Science and Technology, December 2016). Posledica takšne malomarnosti je pogosta izguba večine podatkov, kar predstavlja ne le čustveno izgubo (v primeru izgube arhiva fotografij, posnetkov in drugih spominov) ampak tudi ekonomsko škodo: izgubijo se namreč raziskovalna dela, seminarske in diplomske naloge, kontakti, gesla, različno gradivo – seznam pa je še zelo dolg.

Ker je naše življenje čedalje bolj digitalno, strokovnjaki svetujejo redno varnostno kopiranje, ki ne zahteva posebnega računalniškega znanja in dodatnih stroškov.

»Varnostne kopije se zlahka naredijo na zunanjem disku, v računalniških oblakih ali na drugih nosilcih, npr. DVD-jih, USB ključkih ipd.« pravi dr. Kljun in dodaja: »Podvajanje naših najpomembnejših informacij, shranjenih na oddaljeni lokaciji je edino zagotovilo varnosti, ko gre kaj narobe. Virusi, sesutje sistema, okvara trdega diska, poškodbe računalnika, kraja in izguba naprave… vse to se redno dogaja in vsak lahko slej ko prej doživi izgubo vsaj dela podatkov, kar predstavlja ne le velik stres, ampak tudi finančno škodo.

Ob tem je potrebno dodati, da obstajajo tudi t.i. izsiljevalski virusi, ki zaklenejo datoteke in zanje zahtevajo visoko odkupnino. Cena dodatnega zunanjega diska pa je danes že tako nizka, da si ga lahko vsak privošči, predvsem če pomislimo, koliko nas lahko stane škoda ob izgubi večletnega zbiranja različnih podatkov – pa naj bodo to osebni spomini ali občutljive in dragocene službene informacije

Poskrbite še danes za varnostno kopiranje svojih naprav, potrebne nasvete najdete na spletu ali … pri kolegu računalničarju.

Več na: www.worldbackupday.com in www.varninainternetu.si.