Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

ponedeljek, 12. junij 2017 25. obletnica EU programa LIFE in omrežja Natura 2000

V četrtek, 8.6.2017, na Svetovni dan oceanov, je Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT z javnim dogodkom obeležil 25. obletnico EU programa LIFE in omrežja NATURA 2000. Namen dogodka je bil poudariti pomen morske biodiverzitete in uporabnost omenjenih mehanizmov v varstvu le-te.

Dogodek sta z nagovoroma otvorili dekanja UP FAMNIT izr. prof. dr. Kladija Kutnar in predstojnica Oddelka za biodiverziteto izr. prof. dr. Elena Bužan.

Za uvod je predstavnik Ministrstva za okolje in prostor Republike Slovenije, g. Dejan Zupanc, predstavil cilje in usmeritve programa LIFE ter primere uspešno izvedenih in še trajajočih projektov LIFE v Sloveniji iz različnih delovnih področij, ki jih zajema program.

       

V duhu Svetovnega dneva oceanov sta sledili še predstavitvi projektov LIFE v Sloveniji, ki sta povezana z varstvom morske biodiverzitete. Dr. Urša Koce iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije je predstavila karizmatično morsko ptico – sredozemskega vranjeka. Seznanila nas je z novimi znanji, pridobljenimi v sklopu projekta LIFE SIMARINE, z biologijo in razširjenostjo vranjeka ter s predlogi za njegovo varstvo v slovenskem morju.

Sledila je navdihujoča predstavitev izr. prof. dr. Bojana Lazarja o morskih želvah ter o projektu LIFE EUROTURTLES. Predstavil nam je glavato kareto in orjaško črepaho, ki živita v Sredozemskem in Jadranskem morju, njuni pomembnosti kot skupni naravni dediščini vseh prebivalcev Evropske unije ter grožnje, s katerimi se populaciji obeh vrst srečujeta. Poudaril je pomen projekta, pri katerem sodeluje tudi UP FAMNIT in ki združuje integralno varstvo gnezdišč in ključnih morskih habitatov ter bo vpeljal številne nove in inovativne metode v varstvo populacij morskih želv Evropske unije.

     

Zahvaljujemo se vsem predavateljem za njihove poučne in zanimive predstavitve ter vsem obiskovalcem.