Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

ponedeljek, 26. junij 2017 20 mednarodnih študentov v Sloveniji proučuje dobre prakse o uporabi lesa

Med 28. in 30. junijem se bo v Slovenskem primorju mudila pisana skupina mednarodnih študentov. Gre za udeležence mednarodne poletne šole z naslovom »Prispevek gozdno-lesne verige h trajnosti grajenega okolja v Alpah«, ki jo skupaj organizirata Univerza na Primorskem in Oregon State University (ZDA). Mladi raziskovalci iz Finske, Indonezije, Kitajske, Švedske, Ukrajine, ZDA in seveda Slovenije se bodo na dvotedenski študijski potovalni izkušnji seznanili s tradicionalno in moderno arhitekturo grajenega okolja in proučevali primere dobrih praks o uporabi lesa v Sloveniji, v Italiji, Avstriji in Švici.

Poletna šola se je začela v nedeljo, 25. junija, v Ljubljani, od koder se se udeleženci podali v Gozd Martuljek in Bled. Sledila bo pot v v Kočevje in tamkajšnji pragozd ter v Ribnico, kjer bodo obiskali podjetje Riko hiše.
28. junija pa bodo kot rečeno prispeli v Koper. Tu si bodo ogledali luko in Škocjanski zatok, nato Dragonjo in Sečoveljske soline, natančneje SPA Lepa Vida, ter odkrivali dobre prakse uporabe lesa pri gradnji sodobnih objektov. V četrtek bo čas še za postanek na Univerzi na Primorskem, natančneje na UP FAMNIT, kjer bo potekalo srečanje s študenti in spoznavanje bogatega mednarodnega raziskovalnega dela fakultete.
Študenti bodo nato pot nadaljevali proti Benetkam ter krajem Castelnuovo, Pieve in Cavalese in Bressanone, po postanku v avstrijskem Innsbrucku pa bodo poletno šolo zaključili v Zürichu.

    

Namen poletne šole je proučevati trajnost grajenega okolja v alpskem okolju na konkretnih primerih. Zato so predvideni obiski tako raziskovalnih ustanov kot tudi podjetij, ki so aktivna na področju uporabe sodobnih študij tako v razvoju kot v proizvodnji.

Poletna šola je izraz aktivnosti, ki jih Univerza na Primorskem izvaja na področju trajnostne gradnje. Še posebej aktivni na tem področju so raziskovalci Oddelka za aplikativno naravoslovje UP FAMNIT, ki se osredotočajo na najbolj pereča področja onesnaževalcev okolja v gradbeništvu ter se usmerjajo na razvoj podpornih metodologij in tehnologij, ki manj onesnažujejo okolje. Pri tem proučujejo različne načine uporabe materialov iz obnovljivih virov (v prvi vrsti lesa), rešujejo tehnološke izzive pri njihovi uporabi in ciljno izboljšujejo lastnosti teh materialov. S temeljnimi raziskavami spoznavajo vplive sprememb naravnih materialov na okolje ter opravljajo psihofiziološke utemeljene raziskave človekovega dojemanja naravnosti različnih materialov, ter vpliva različnih materialov v bivanjskem okolju na zdravje in dobro počutje ljudi.

Vse to udejanjajo tudi v okviru Centra odličnosti InnoRenew CoE (http://innorenew.eu), v naslednjem študijskem letu pa je predviden začetek novega magistrskega študijskega programa Trajnostno grajeno okolje, katerega cilj je izobraziti strokovnjake, ki bodo sposobni reševati zahtevne probleme, ki se pojavljajo v sektorju trajnostnega grajenega okolja.

Dogajanje na poletni šoli lahko spremljate na blogu, ki ga ustvarjajo udeleženci.