Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
SI | EN

nedelja, 3. julij 2022 10. obletnica mednarodne doktorske poletne šole iz diskretne matematike na Rogli

Zadnji junijski teden je obeležila uspešna izvedba že 10. mednarodne doktorske poletne šole iz diskretne matematike, ki jo skupaj tradicionalno organizirata UP FAMNIT in UP IAM. Na znanstveno srečanje, ki je potekalo na Rogli, se je prijavilo 65 matematikov, ki so v sklopu bogatega programa, med 26. junijem in 2. julijem, lahko razpravljali o svojem raziskovalnem delu.

Glavni predavanji sta tudi tokrat izvedli dve pomembni imeni s področja diskretne matematike, in sicer: 

  • Michel Lavrauw, Sabancı University, Turkey: »Algebraic and geometric methods in tensor theory« ter
  • Mikhail Muzychuk, Ben-Gurion University of the Negev, Israel: »Coherent Configurations, Weisfeiler-Leman algorithm and Graph Isomorphism Problem«.

Poleg njiju so nastopili še drugi vabljeni predavatelji:

  • Edwin van Dam, Tilburg University»Pseudo-geometric strongly regular graphs with a regular point«,
  • Robert Jajcay, Comenius University Bratislava: »Group based constructions of k-regular graphs of large girth and small degree«,
  • Daniel Kráľ (Masaryk University, Brno, Czech Republic): »Spectral method in extremal combinatorics« in
  • Tamás Szőnyi, Eötvös Loránd University and University of Primorska: »On large minimal blocking sets in projective planes of square order«.

V okroglih desetih letih se je poletne šole udeležilo skoraj 700 profesorjev, raziskovalcev in študentov z vsega sveta. Med njimi je veliko takih, ki se leto za letom vračajo na Roglo, kar kaže na izjemno priljubljenost in kvaliteto tega znanstvenega srečanja.

»Imeti priložnost poslušati o najnovejših rezultatih na področju matematike od številnih izvrstnih profesorjev in študentov je bilo zame neverjetno navdihujoče. Ne samo, da sem se veliko naučila, ampak sem ustvarila nekaj poznanstev in prijateljstev. Čudovita pokrajina Rogle je le češnja na vrhu. Takšni dogodki pomagajo pri širjenju mreže v strokovnem svetu, odpirajo nove priložnosti in preprosto naredijo učenje zabavno,« je povedala Ajla Šehović, ena od udeleženk.

  

Študenti so se tudi letos potegovali za nagrado za najboljšo predstavitev. Odbor, ki so ga sestavljali Ted Dobson, Aleksander Malnič in Russ Woodroofe, je odločil, da je zmagovalec Sam Adriaensen (Vrije Universiteit Brussel), ki je za nagrado za najboljšo študentsko predstavitev z naslovom »Stability of Erdos-Ko-Rado Theorems in Circle Geometries« prejel prosto udeležbo na 11. doktorski poletni šoli iz diskretne matematike.


Russ Woodroofe, Ted Dobson, Sam Adriaensen in Aleksander Malnič

Letos je odbor je podelil častno priznanje Krisztini Szilagyi (Utrecht University) za predstavitev z naslovom »Polynomial Kernel For Face Cover«.

Kot je povzel Rene Rodriguez Aldama, eden od udeležencev, je bila konferenca odlična priložnost za študente, da predstavijo svoje delo: »Namen poletne šole iz diskretne matematike je zbrati strokovnjake s tega področja in doktorske študente, ki lahko razpravljajo o različnih smereh raziskovanja in izpostavijo svoja aktualna dela. Letos smo imeli čast prisostvovati eminentnim povabljenim govorcem: Edwinu van Damu, Robertu Jajcayu, Danielu Králu in Tamásu Szőnyiju. Zame je dejstvo, da lahko študentje predstavijo svoje delo v tako mednarodnem okolju, velik plus. Tudi rekreativne aktivnosti so uspele: palačinke, karaoke, ples in veliko zabave. Hladno vreme in čudovita pokrajina na približno 1500 m nadmorske višine sta bila le še dodana vrednost.«

Več o poletni šoli, predavateljih in njihovih posegih lahko preberete tukaj.