Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

ponedeljek, 2. julij 2012 Vabilo na poletne delavnice na temo fige, oljke in škodljivcev v oljčniku

DELAVNICE na temo fige, oljke in škodljivcev v oljčniku

           

Na delavnice ste vabljeni vsi srednješolci in študenti, ki vas obravnavana tematika zanima. Zaradi boljše organizacije delavnic, se je potrebno prijaviti vsaj 5 dni pred posamezno delavnico na matjaz.hladnik@upr.si ali alenka.arbeiter@upr.si.

Ker bodo vse delavnice potekale tudi na terenu, vas prijazno naprošamo, da nam ob prijavi sporočite, če lahko nudite prevoz ostalim udeležencem.

Vabljeni!

16. avgust 2012, Izola:"Oljčna muha in drugi škodljivci v oljčniku"

Delavnico vodi: dr. Maja Podgornik

Z delavnico želimo predstaviti učinkovita orodja in modele napovedovanja za zmanjšanje populacije oljčne muhe in drugih škodljivih organizmov v oljčniku, kot so oljčni molj, oljčni kapar, oljčna bolšica, oljčni jajčasti rilčkar. Dijaki in študentje bodo v oljčniku spoznali vse omenjene škodljivce in tudi t.i. koristne živalske in rastlinske vrste. Zavedati se moramo, da s kemičnimi pripravki ni možno uničiti vseh škodljivih organizmov in, da so ti, po našem mnenju škodljivci, pomemben del populacije. Brez njih tudi koristni organizmi ne morejo preživeti. Zbrali se bomo ob 8h v Izoli na Trgu Svetega Mavra, nato pa se bomo odpeljali do bližnjih nasadov.

22. avgust 2012, Izola:"Figa - starodavni sadež"       

Delavnico vodi: Alenka Arbeiter

Včasih je imela gojena figa večji gospodarski pomen kot danes. Prav zaradi tega želimo mladim približati ta eksotičen sadež, ki je bogat z vlakninami in številnimi hranilnimi snovmi z zdravilnimi učinki. V nasadu fig bodo udeleženci delavnice spoznali biološke značilnosti fige, edinstven način razmnoževanja ter načine gojenja in predelave fig. Na delavnici bomo predstavili tudi genetske raziskave na figi, ki potekajo na Inštitutu za sredozemsko kmetijstvo in oljkarstvo. Zbrali se bomo ob 8h v Izoli na Trgu Svetega Mavra, nato pa se bomo odpeljali do bližnjih nasadov.    

29. avgust 2012, Izola: "Oljka, simbol Sredozemlja"  

Delavnico vodi: Matjaž Hladnik

Oljka je ena najstarejših gojenih sadnih vrst na območju sredozemskega bazena, kjer jo gojijo v glavnem za pridobivanje oljčnega olja. Z delavnico želimo dijakom in študentom predstaviti različne sorte oljk, ki so zbrane v kolekcijskih nasadih. Spoznali bodo tudi različna oljčna olja in vložene oljke različnih sort. Zbrali se bomo ob 8h v Izoli na Trgu Svetega Mavra, nato pa se bomo odpeljali do bližnjih nasadov.