Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

ponedeljek, 18. oktober 2021 Rektoričin dan 2021

Na Univerzi na Primorskem se veselimo letošnjega rektoričinega dne, ki bo po lanski odpovedi ponovno združil študente in zaposlene v prijetnem športnem, družabnem in izobraževalnem vzdušju.

ZA ŠTUDENTE

20. oktobra 2021 ste študentke in študenti vabljeni, da se udeležite tradicionalne JESENSKE ČISTE 10ke, ki bo letos potekala že 23-ič. Na dogodku, ki ga organizirata Univerzitetna športna zveza Primorske in Študentska organizacija Univerze na Primorskem, bodo fakultetne ekipe tekmovale v različnih športnih in malo manj športnih disciplinah z namenom osvojiti prehodni pokal Čiste desetke. Študenti, ki ne boste tekmovali ste vabljeni, da v koprski Areni Bonifika navijate za nastopajoče.

ZA ŠTUDENTE IN ZAPOSLENE

Zaposleni na UP pa bodo ta dan imeli na voljo bogat program delavnic, pohodov, izletov in drugih srečanj, na katera so vabljeni tudi študenti. Naslednji dogodki so odprti brez predhodne prijave:

  • Sprehod ob morju od Kopra do Izole (in nazaj): Sproščen sprehod do Simonovega zaliva v lastni režiji z možnostjo vodenega ogleda Arheološkega parka. Zbirališče bo ob vstopu na makadamsko parkirišče v Žusterni ob 9.00.
  • Terapevtska čajanka ob branju poezije ;(od 9.00 do 10.30): Prvo srečanje Knjižnega kluba UP bo potekalo v obliki čajanke, na kateri bomo kaj prebrali in si prisluhnili, namen srečanja pa je, da preživimo nekaj časa v kavarniškem vzdušju... v družbi knjige, seveda.
  • Delavnica UPreplet (Prostovoljstvo UP) (od 10.30 do 12.30 v atriju Pretorske palače ali avli Armerije UP): Rokavčki pomagački so pleteni ali kvačkani kvadrati velikosti 30 x 30 cm, ki se jih nato zašije v tubo, našije gumbe in druge okraske. Namenjeni so osebam z demenco, saj jih pomirjajo in pomagajo pri terapijah, blagodejnost je potrjena s strani Društva Spominčica, ki jih tudi sprejema po dogovoru. Rokavčke lahko izdelujete ves čas, lahko  pa začnete in nato predate naslednjemu ali pa se le ustavite ob ustvarjanju in poklepetajte ob kavi in čaju.
  • O spancu (delavnica, od 14.00–15.00): Virtualna delavnica nas bo poučila o bioloških ritmih, ki pomembno vplivajo na kakovost spanca in posledično na nivoje energije v budnosti in dolgoročno na naše zdravje. Spoznali bomo tudi različne vrste spanca in njihov pomen. Povezava na ZOOM >>>

 

POSVET O ETIKI V RAZISKOVANJU

20. oktobra bomo obeležili tudi svetovni dan etike, ki ga od leta 2014 promovira mednarodna ustanova Carnegie Council for Ethics in International Affairs. Namen številnih aktivnosti, ki se vsako leto na tretjo sredo v oktobru zvrstijo po celem svetu, je zlasti ozaveščanje o pomenu etike na različnih nivojih. Na Univerzi na Primorskem bomo dan posvetili predvsem etiki v raziskovanju, zato vas vabimo na posvet z naslovom Etične dileme v znanstvenem raziskovanju: vključenost etike na UP, ki se bo pričel ob 10. uri na UP FHŠ (predavalnica Burja 1). Več o dogodku >>>

 

ODPRTJE NOVIH PROSTOROV UP FVZ V VIPAVI

Na rektoričin dan bo še posebej praznično v Vipavi, kjer bo ob 12.30 uri potekalo slovesno odprtje novih prostorov UP Fakultete za vede o zdravju, v katerihi se bo izvajal dodiplomski študijski program Zdravstvena nega. Pridobitev je za severno-primorski prostor še posebno dobrodošla, saj bodo študenti in zaposleni razpolagali s primernimi prostori za kakovostno izvajanje študijskega procesa.