Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

četrtek, 5. januar 2017 Tretje predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2016/17

3. PREDAVANJE FAMNITOVIH IZLETOV V MATEMATIČNO VEOLJE 2016/17

Na tretjem predavanju z naslovom

»Slike, vredne tisoč besed«,

ki bo potekalo

v sredo, 11. januarja 2017, ob 18h,

v Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper).

Predaval bo prof. dr. Andrej Bauer (UL FMF in IMFM).

 

Sodobni računalniki s svojo izjemno računsko zmogljivostjo omogočajo vizualizacijo kompleksnih matematičnih objektov, ki jih še pred dvema desetletjema človeško oko ni videlo. Kar je bilo skrito v abstraknih mislih profesionalnih matematikov, lahko danes izračuna in nariše dober študent.

Na predavanju si bomo ogledali matematične vizualizacije, ki so jih izdelali študenti matematike in računalništva na Univerzi v Ljubljani, in ob tem na poljuden in zanimiv način pojasnili matematične pojme, ki so sicer snov univerzitetnega študija. Nato se bomo podali v bolj umetniške vode in se vprašali, kje pravzaprav je meja med matematiko in umetnostjo ter med računalnikom in umetnikom.

O predavatelju:

Prof. dr. Andrej Bauer dela na Fakulteti za matematiko in fiziko, Univerze v Ljubljani. Ukvarja se s področjem računalniške matematike, predvsem z računalniško logiko, izračunljivo matematiko in teorijo programskih jezikov. Ljubiteljsko se ukvarja tudi z računalniško umetnostjo in že dobro desetletje na spletni strani www.random-art.org razstavlja slike, ki jih naključno generira z računalnikom.

Vljudno vabljeni!