Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sreda, 25. januar 2017 Izjemno uspešen matematični dan za dijake Gimnazije Koper

V sredo, 25. januarja, je na Famnitu potekal 7. matematični dan, ki so se ga tokrat udeležili dijaki 3. letnika Gimnazije Koper. Obiskalo nas je okoli 120 dijakov, ki so se v spremstvu štirih profesoric za nekaj ur prepustili nekoliko drugačnemu, nešolskemu obravnavanju nekaterih tem v matematičnem ključu. Rdeča nit dogodka je bila namreč ponazoritev različnih uporab matematičnih teorij v vsakdanjem življenju, za kar v srednješolskih kurikulih žal pogosto zmanjka časa.

Matematični dan je otvorila dekanja fakultete izr. prof. dr. Klavdija Kutnar, uvodni pozdrav pa je imel tudi rektor Univerze na Primorskem prof. dr. Dragan Marušič. Dijaki so se nato udeležili dveh predavanj; vsak je izbral po eno od štirih, ki so bila na voljo v dveh skopih. Izbirali so lahko med naslednjimi temami: Čarovnija ali preprosto … matematika? (asist. dr. Nina Chiarelli), Delta roboti in matematika (prof. dr. Štefko Miklavič), O nogometnih žogah ali zakaj matematike zanima tudi kemija (izr. prof. Klavdija Kutnar), Od najmanjših kvadratov do delovanja CT naprave (doc. dr. Marko Orel), Kratek izlet v zgodovino kriptografije (prof. dr. Štefko Miklavič), Pomen nadzora ruletnih cilindrov (izr. prof. Mihael Perman), Origami: kako bi se Evklid rodil na Japonskem (prof. dr. Bojan Kuzma) in Matematika v športu (asist. dr. Boštjan Frelih).

Matematične dneve prirejamo že od leta 2013 s ciljem, da se med mladimi popularizira naravoslovje in zlasti matematika. Od takrat smo uspešno izvedli šest tovrstnih srečanj za osnovnošolce, ki jih je matematika še posebej zanimala, tokratnega dogodka pa so se udeležili prav vsi dijaki 3. letnika Gimnazije Koper, kar je za predavatelje pomenilo še večji izziv.

Fotogalerija uspešnega dogodka je objavljena tukaj.

Dijakom in njihovim spremljevalcem se zahvaljujemo za obisk in jih vabimo na naše dogodke tudi v prihodnje!