Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

ponedeljek, 23. oktober 2017 Diplomantka Biopsihologije Anita Turšič na obisku na Famnitu

Vse študente in zaposlene UP FAMNIT vabimo na srečanji z diplomantko Biopsihologije Anito Turšič, ki bosta v torek, 24. 10., ob 14.00 v predavalnici DŠD-2-MP2 oziroma v sredo 25.10., ob 10.30 v FAMNIT-VP.

Anita Turšič je dodiplomski študij Biopsihologije zaključila leta 2013 z nalogo Vpliv spanja na konsolidacijo spomina (mentor: izr. prof. dr. Anton Grad, somentor: asist. dr. Bogdan Polajner). Podiplomski študij je nato nadaljevala na Univerzi v Maastrichtu na Nizozemskem, kjer je dve leti kasneje zaključila magistrski program Kognitivna nevroznanost (Research master in Cognitive and Clinical Neuroscience) z nalogo Differentiating semantic mental states based on hemodynamic brain responses. V njej je predstavila raziskovalno delo, ki ga je opravila v času prakse pod mentorstvom dr. Bettine Sorger in prof. dr. Rainerja Goebla, ko je uporabila funkcionalno magnetno resonancno slikanje (fMRI) kot možgansko-računalniški vmesnik (Brain-computer interface) za omogočanje neverbalne komunikacije.

Sledilo je delo kot raziskovalna asistentka na isti univerzi, ko je raziskovala nevroekonomijo ter zaznavo čustev in solz, konec poletja pa je vpisala doktorski študij, v sklopu katerega raziskuje na področju neurofeedbacka.

Gostja bo izvedla dve predavanji, in sicer:

  • v torek, 24. 10., 14.00–15:30 v predavalnici DŠD-2-MP2 – predavanje za podiplomske študente,
  • v sredo, 25. 10., 10.30–12:00 v predavalnici FAMNIT-VP – predavanje za dodiplomske študente.

Na predavanjih bo med drugim predstavila svoje delo na področju Možgansko-računalniških vmesnikov (Brain-computer interfaces) s primeri, kako denimo komuniciramo s pacienti s sindromom vklenjene zavesti.

Svoje raziskovalno delo in izkušnje v tujini bo Anita Turšič predstavila tudi širšemu občinstvu:

  • v torek, 24.10., ob 19.30 v avli Galeba (Kettejeva 1, pritličje), ko bo gostja Društva študentov Biopsihologije.

Dogodek organizira Združenje Alumni UP FAMNIT.

Vljudno vabljeni!


nedelja, 22. oktober 2017 Objavljena nova metoda prepoznavanja delfinov - vodilni avtor Tilen Genov

Tilen Genov z Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT je vodja raziskave, ki je pokazala, da je posamezne delfine možno razlikovati na podlagi obrazov in s tem izumil novo metodo identifikacije delfinov. Svoje izsledke je skupaj z mednarodno ekipo znanstvenikov predstavil v raziskavi, ki je bila minuli konec tedna objavljena v mednarodni reviji Marine Mammal Science, osrednji znanstveni reviji za znanost o morskih sesalcih.

Že dolgo je znano, da je posamezne delfine možno prepoznavati na podlagi naravnih oznak na hrbtnih plavutih. Prav zaradi tega danes vemo, da v slovenskem morju živi okoli 150 delfinov, ki jih raziskovalci društva Morigenos preučujejo in spremljajo od leta 2002. Toda oznake na plavutih se spreminjajo, težava pa je tudi v tem, da mladiči na plavutih še nimajo oznak, po katerih bi jih lahko prepoznavali. Dodatni načini prepoznavanja so torej lahko zelo koristni.

Znanstveniki so nedavno ugotovili, da je delfine možno prepoznavati na podlagi njihovih obrazov, kar doslej ni bilo znano. Zadevo je odkril Tilen Genov, raziskovalec in asistent na Oddelku za biodiverziteto UP FAMNIT, predsednik Slovenskega društva za morske sesalce Morigenos in prvi avtor raziskave, ki na UP FAMNIT o morskih sesalcih poučuje tudi v okviru magistrskega študijskega programa Varstvo narave. Skupaj z mednarodno ekipo znanstvenikov je zasnoval študijo, v kateri so morali izkušeni ter neizkušeni opazovalci primerjati fotografije obrazov delfinov in jih pravilno povezati. Rezultati so pokazali, da tako izkušeni kot tudi neizkušeni opazovalci lahko ločijo posamezne osebke na podlagi njihovih obrazov, celo kadar primerjajo levo in desno stran obraza. Raziskava je prav tako pokazala, da so obrazne poteze pri delfinih dolgotrajne in omogočajo identifikacijo na dolgi rok.

Ta nova metoda prepoznavanja sicer ne more nadomestiti identifikacije na podlagi plavuti, lahko pa jo dopolnjuje. Obrazi za razliko od plavuti niso podvrženi tolikšni meri sprememb zaradi zunanjih vplivov, zato so lahko dolgoročno bolj zanesljivi. Nova metoda je primerna tudi za mladiče, katerih plavuti navadno niso dovolj označene, da bi jih lahko zanesljivo prepoznali tudi takrat, ko se osamosvojijo in zapustijo svojo mamo, zato lahko izboljša poznavanje medgeneracijskih povezav v populaciji. Še posebej obetavna utegne biti pri tistih vrstah delfinov, ki na plavutih navadno nimajo prav dosti oznak, ali pri vrstah, ki hrbtne plavuti sploh nimajo.

Raziskava, objavljena v uveljavljeni mednarodni znanstveni reviji, kaže, da tudi raziskovalci, ki delujejo na UP FAMNIT, prispevajo k poznavanju morskih sesalcev na svetovni ravni.


torek, 17. oktober 2017 Prof. dr. Tomaž Pisanski (UP FAMNIT) soavtor članka v Nature Biotechnology - najuglednejši znanstveni reviji na področju biotehnologije na svetu

Slovenski znanstveniki so razvili proteinske kletke, ki se v celicah sestaviji v želeno obliko

Znanstveniki Odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu so razvili nov tip materialov, proteinski origami, ki se lahko sintetizira v celicah ter sam od sebe sestavi v nanometrske kletke. Izumili so splošno metodo za načrtovanje kletk katerih koli geometrskih oblik in naredili tetraeder, kvadratno piramido in trikotno prizmo. Trikotna prizma je med drugim največji umetni protein iz ene verige, ki vsebuje več kot 700 aminokislin. Dokazali so, da se kletke pravilno zvijejo v človeških celicah in celo živih miškah, kjer ne povzročajo vnetja ali drugih neželenih odzivov. 

Rezultate so objavili v znanstveni reviji Nature Biotechnology, ki velja za najuglednejšo znanstveno revijo na področju biotehnologije na svetu. Avtorji raziskave menijo, da imajo tovrstne proteinske kletke velik potencial za uporabo za dostavo zdravil, tvorbo sodobnih cepiv, katalizo kemijskih reakcij, snovanje funkcionalnih materialov in konstruiranje senzorjev.

Delo je finančno podprla ARRS, mednarodni ERANET projekt Bioorigami, ki ga vodi prof. Jerala, ter več drugih virov. Raziskovalno delo je vključevalo širok nabor znanstvenih pristopov od molekularne in strukturne biologije, imunologije do matematike. Pri delu so sodelovali predvsem raziskovalci Odseka za sintezno biologijo in imunologijo Kemijskega inštituta ter matematik ter strukturni biologi iz Slovenije ter tujine.
Prvo avtorstvo raziskave si delita dr. Ajasja Ljubetič ter Fabio Lapenta, ki na Kemijskem inštitutu in podiplomskem študiju Biomedicine opravlja doktorat preko Marie Skłodowska Curie projekta Tollerant.
Delo je bilo kot rečeno objavljeno v znanstveni reviji Nature Biotechnology, ki velja za najuglednejšo znanstveno revijo na področju biotehnologije in ima faktor vpliva več kot 40.

Avtorji članka iz Slovenije so: Ajasja Ljubetič, Fabio Lapenta, Helena Gradišar, Igor Drobnak, Jana Aupič, Žiga Strmšek, Duško Lainšček, Iva Hafner-Bratkovič, Andreja Majerle, Nuša Krivec, Mojca Benčina, Tomaž Pisanski in Roman Jerala.

Slovenski avtorji raziskave (z leve): Roman Jerala, Helena Gradišar, Ajasja Ljubetič, Fabio Lapenta, Andreja Majerle, Duško Lainšček, Žiga Strmšek, Iva Hafner-Bratkovič, Jana Aupič, Mojca Benčina in Tomaž Pisanski.

Več o raziskavi:

Proteini predstavljajo najbolj kompleksne nanostrukture, ki v celicah opravljajo večino nalog potrebnih za življenje. Proteini so sestavljeni iz zaporedja aminokislin, ki določajo njihovo prostorsko strukturo in lastnosti. Število možnih aminokislinskih zaporedij je skoraj neskončno, saj že za proteine dolge 64 aminokislin število kombinacij presega število atomov v vesolju. To pomeni, da je poleg proteinov, ki obstajajo v naravi  možno načrtovati proteine, ki se v naravi niso nikoli pojavili in ki zavzamejo novo strukturo. Področje načrtovanja proteinov se je v zadnjih letih  izjemno razvilo. Znanstveniki iz Odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu pod vodstvom prof. Romana Jerale je leta 2013 v reviji Nature Chemical Biology predstavila nov tip proteinskih struktur, sestavljenih iz modulov, ki tvorijo tetraeder, tristrano piramido https://goo.gl/NEsqKT.

Sedaj je ta skupina v razširjeni sestavi naredila pomemben korak naprej in pokazala, da lahko na podobnem principu načrtujejo aminokislinska zaporedja, ki se same od sebe sestavijo tudi v bolj kompleksne proteinske kletke, v obliki štiristrane piramide ter tristrane prizme, pri čemer so s 700 aminokislinami v zaporedju pripravili doslej najdaljši načrtovan protein. To tehniko so poimenovali proteinski origami na osnovi obvitih vijačnic. Posebej pomembno je, da so pokazali, da se te proteinske kletke same od sebe sestavijo v celicah znotraj organizma, podobno kot naravni proteini in celice jih sprejmejo kot naravne proteine, kar bo pomembno za medicinske namene. S kombinacijo eksperimentalnih tehnik so pokazali, da se ti proteini dejansko zvijejo v načrtovane oblike kletk. Avtorji napovedujejo, da imajo tovrstne proteinske kletke velik potencial za uporabo za dostavo zdravil, za cepiva, katalizo kemijskih reakcij, funkcionalne materiale in senzorje.


ponedeljek, 16. oktober 2017 Spoznavno druženje študentov in zaposlenih 2017/18

Spoštovani!

Študentski svet UP FAMNIT tudi letos organizira tradicionalno spoznavno druženje, namenjeno brucem in vsem ostalim študentom ter zaposlenim fakultete.

Druženje bo v sredo, 25. oktobra 2017, s pričetkom ob 20. uri v Centru Adria Bowling v Ankaranu (Jadranska cesta 25, Ankaran).

Do Ankarana je na voljo redna avtobusna linija Arriva, zagotovljen pa bo tudi brezplačni avtobusni prevoz, in sicer ob 19.30 iz Kopra (s postaje ob tržnici – pred Oli Burgerjem) in s povratkom ob 1.00 iz Ankarana.

Za hrano in pijačo bo poskrbljeno!

Udeležba je brezplačna, prijava pa je obvezna na tej povezavi. Prijavite se lahko do nedelje, 22. 10. 2017!

Dodatne informacije na: studentski-svet@famnit.upr.si

Vljudno vabljeni!


ponedeljek, 16. oktober 2017 Veliki finale Univerzitetnega programerskega maratona 2017

V soboto, 14. oktobra 2017, se je v Kopru odvilo finalno kolo Univerzitetnega programerskega maratona (UPM) 2017, ki ga organizira ACM Slovenija. Na tekmovanju so se ekipe iz cele Slovenije pomerile za naslov prvaka UPM in naslove prvakov vseh treh slovenskih javnih univerz. Hkrati so se ekipe borile tudi za nastop na tekmovanju Central Europe Regional Contest – CERC 2017.

Tudi letos prihajajo prve tri uvrščene ekipe z Univerze v Ljubljani:
1. mesto: Jure Slak, Maks Kolman, Marko Ljubotina (Ekipa Pitoni~~)
2. mesto: Žiga Željko, Martin Peterlin, Žan Knafelc (ekikpa Final Solution)
3. mesto: Filip Koprivec, Filip Peter Lebar, Luka Kolar (ekipa https://muzik.si)

   

Sicer je bil boj za prva mesta do zadnjega nedorečen. Po prvih treh kolih se je namreč število doseženih točk najboljših ekip razlikovalo za točko ali dve, rešene naloge na finalu pa so prinesle dvojno število točk.

Do finalnega kola se je od 60 prijavljenih ekip, ki so se z zahtevnimi nalogami prvič spopadle spomladi letos, prebilo le 21. Od skupnih 168 tekmovalcev se je tako v Kopru za prvo mesto in naslov prvaka posameznih univerz pomerilo 55 najboljših.

Ti so za reševanje devetih nalog imeli na voljo pet ur, kar je bilo po pričakovanjih vse prej kot enostavno: prva naloga je bila sicer rešena že po manj kot štirih minutah, medtem ko je le zmagovalna ekipa rešila šest od devetih nalog. Prav vse ekipe so rešile vsaj eno nalogo, velika večina vsaj dve nalogi, pet pa, poleg zmagovalcev, le tri ekipe.

 

Udeležence finalnega kola je na podelitvi nagrad pozdravil rektor Univerze na Primorskem, prof. dr. Dragan Marušič, ki je spodbudil udeležence, naj se z istim zanosom lotevajo tudi izzivov v slovenski družbi. Gostiteljica finala, dekanja UP FAMNIT izr. prof. dr. Klavdija Kutnar, pa je predvsem pohvalila tovrstna srečanja in tekmovanja, ko se vzpostavi tesnejši stik in sodelovanje med univerzami.

Predsednik ACM Slovenija, prof. dr. Borut Žalik, je prav tako pohvalil delo in vztrajnost tekmovalcev, ki so se predvsem po zaslugi znanja in izkušenj prebili vse do finala, ter izpostavil čedalje večje sodelovanje in uspeh tekmovalcev iz Maribora in Kopra. Gregor Gulič, sekretar za izobraževanje ŠOUP, pa je spodbudil študente, naj ostanejo še naprej tako aktivni.

Finale UPM je kot običajno na vsako univerzo prinesel tudi nove prvake. Ti so:
Prvaki Univerze v Mariboru: Izak Glasenčnik, Nejc Maček, Robi Novak (ekipa '); DROP TABLE Teams;)
Prvaki Univerze v Ljubljani: Jure Slak, Maks Kolman, Marko Ljubotina (ekipa Pitoni~~)
Prvaki Univerze na Primorskem: Mikita Akulich, Daniil Baldovski, Anton Uramer (ekipa PSPACE')

   

Zlati sponzor UPM je bila Študentska organizacija Univerze na Primorskem, bronast sponzor pa podjetje VideoLectures.NET.

Rezultate finalnega kola in naloge najdete na tej spletni strani, fotogalerija dogodka pa je objavljena na Famnitovi spletni strani.

 

O Univerzitetnem programerskem maratonu:
Univerzitetni programerski maraton (UPM) je slovensko tekmovanje za študente v programiranju, kjer je poudarek na poznavanju algoritmov in podatkovnih struktur. Tekmovanje je ekipno in sestoji iz treh predkol in finalna. UPM poteka na vseh treh slovenskih univerzah hkrati (na Univerzi v Ljubljani, na Univerzi v Mariboru in na Univerzi na Primorskem). Poleg tega UPM predstavlja kvalifikacije za CERC (Central Europe Regional Contest). CERC pa je sestavni del tekmovanja ACM International Collegiate Programming Contest, ki je največje, najprestižnejše in najstarejše tovrstno tekmovanje.


nedelja, 15. oktober 2017 Videoreportaža mednarodne poletne šole Alpine Europe

Med 25. junijem in 8. julijem se je 20 mednarodnih študentov udeležilo poletne šole z naslovom »Prispevek gozdno-lesne verige h trajnosti grajenega okolja v Alpah«, ki sta jo skupaj organizirala Univerza na Primorskem in Oregon State University (ZDA).
Mladi raziskovalci s Finske, Indonezije, Kitajske, Švedske, Ukrajine, ZDA in seveda Slovenije so se na dvotedenski študijski potovalni izkušnji seznanili s tradicionalno in moderno arhitekturo grajenega okolja in proučevali primere dobrih praks o uporabi lesa v Sloveniji, v Italiji, Avstriji in Švici.

Ekipa z oregonske univerze je pripravila videoreportažo, v kateri so zbrana mnenja udeležencev in nazorno predstavi opravljeno delo.

Vabljeni k ogledu čudovitih posnetkov iz Slovenske Istre, Benetk in Dolomitov.

Vtise udeležencev poletne šole pa lahko preberete na blogu.


nedelja, 15. oktober 2017 Vabljeni na 20. Čisto desetko

V sredo, 18. oktobra, navijaj za FAMNIT!

Bliža se 20. izvedba največje študentske športno-zabavne prireditev na Obali – Jesenske ČISTE DESETKE! Prireditev tradicionalno organizira Univerzitetna športna zveza Primorske v sodelovanju z Študentsko organizacijo univerze na Primorskem in Univerzo na Primorskem.

Dogodka se vsako leto udeležijo študentke in študenti Univerze na Primorskem, Univerze v Novi Gorici in Fakultete za pomorstvo in promet (UL), ki tekmujejo v desetih športno-družabnih disciplinah. Ekipe so razdeljene po fakultetah, tako gre za medfakultetno tekmovanje, kjer se točke po posameznih disciplinah seštevajo. Na koncu ekipa z največ osvojenimi točkami prejme status najboljše fakultete in prehodni pokal Čiste desetke.

Fakultete se bodo kot običajno pomerile v desetih športno-družabnih disciplinah, in sicer v odbojki, košarki, futsalu, kegljanju, namiznem tenisu, pikadu, mini golfu, briškoli, kalčetu in igri Študent ne jezi se. Vsak aktivni udeleženec bo prejel majico in brezplačni topel obrok.

Zaradi lažje izvedbe prireditve je potrebna predhodna prijava. Vse informacije najdete na spletni strani ŠOUP.

Športno naravnani ste vabljeni na igrišča, ostali pa na tribune!


sobota, 14. oktober 2017 Prvo predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2017/18

Na prvem letošnjem predavanju z naslovom

»Paradoksi v verjetnosti – resnični ali navidezni?«,

ki bo potekalo

v sredo, 18. oktobra 2017, ob 18.00,

Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper),

bo dr.  Mihael Perman (UP FAMNIT in UL FMF) objasnil,  zakaj v verjetnosti srečamo precej situacij, v katerih nastopa več nasprotujočih si trditev, ki so na prvi pogled vse pravilne. Večina teh paradoksov je namreč posledica manjkajoče informacije, ki jo lahko podzavestno dopolnimo na različne načine. Nekaj jih je posledica preprostih stvari kot nepravilnega preštevanja ali nepopolnega opisa strategije, nekaj pa takih, ki begajo tudi matematike, ki se ukvarjajo z verjetnostjo.
Na predavanju bodo predstavljeni nekateri preprosti paradoksi tako iz preteklosti kot novejši (na primer Monty Hallov paradoks), poskusili pa bomo predstaviti tudi kakšnega globljega, recimo Bertrandov paradoks.

O predavatelju:  
Mihael Perman je na Univerzi v Ljubljani diplomiral iz matematike (1983), na University of California at Berkeley pa doktoriral iz statističnih znanosti (1990). V letih 1993–1994 je predaval na University of Southern California (ZDA) in na Univerzi v Cambridgeu (Velika Britanija), v letih 1995–2006 pa kot izredni profesor na Univerzi v Ljubljani. Od leta 2007 do leta 2011 je bil direktor Agencije za zavarovalni nadzor, zadnjih nekaj let pa predava verjetnost in statistiko tudi na FAMNIT-u. Raziskovalno se ukvarja z verjetnostnim računom, statističnim modeliranjem, aktuarstvom in zavarovalništvom.

Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate na martin.milanic@upr.si.

Veselimo se novih popotovanj v matematična vesolja v vaši družbi!

Vljudno vabljeni!


četrtek, 12. oktober 2017 Finale Univerzitetnega programerskega maratona na Univerzi na Primorskem

Univerza na Primorskem bo v soboto, 14. oktobra 2017, gostila finalno kolo UPM – Univerzitetnega programerskega maratona. Na njem se bodo študentske ekipe pomerile tako za naslov slovenskega prvaka oziroma prvaka posameznih univerz kot tudi za uvrstitev na tekmovanje Central Europe Regional Contest – CERC 2017, ki bo potekal med 17. in 19. novembrom v Zagrebu.

Na sobotnem finalu bodo imeli študenti 5 ur časa za reševanje devetih nalog. Rešene naloge bodo tokrat prinesle dvojno število točk, zaradi česar je boj za prva mesta še povsem odprt: skupno število doslej doseženih točk vodilnih ekip se namreč razlikuje zgolj za točko ali dve.

Zaključnega dogodka se bodo udeležile prve štiri ekipe iz Maribora in Kopra ter ekipe iz Ljubljane, ki so na skupni lestvici uvrščene do vključno 21. mesta.

Tekmovanje bo potekalo od 10.00 do 15.00 na UP FAMNIT, ne-tekmovalci pa so vabljeni na predstavitev nalog in rešitev ob 16.15 ter na slovesno razglasitev rezultatov.

Več o UPM 2017 in o sobotnem urniku lahko preberete tukaj.

Sponzorja letošnjega UPM sta ŠOUP in VideoLectures.NET.

Vabljeni!

(Na fotografiji: študenti UP FAMNIT med reševanjem  nalog v 2. kolu UPM)


četrtek, 12. oktober 2017 Botaniki z Oddelka za biodiverziteto gostje Odprtih dnevov znanosti Črne gore

Botaniki z Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT so se ravnokar vrnili s strokovnega obiska Črne gore, kjer so se kot gostje udeležili Odprtih dnevov znanosti Črne gore.
Doc. dr. Boštjan Surina je kot soavtor razstave Dnevnik neke vrčice na njeni otvoritvi povedal nekaj besed o varovanju vrst in vrstnem bogastvu Črne gore.

 

Na Gimnaziji Cetinje je ob pomoči asist. dr. Petra Glasnovića, asist. Manice Balant ter doc. dr. Žive Fišer Pečnikar organiziral delavnico Ex-situ in in-situ varstvo rastlin: primer lovčenske vrčice (Edraianthus wetstainii ssp. lovcenicus).

Botaniki so obisk Črne gore izkoristili tudi za obisk Nacionalnega parka Lovćen, kjer so popisali ogroženo endemično lovčensko vrčico.

Čestitke za njihovo raziskovalno delo in promocijo dela naše univerze v tujini!

 

 


sreda, 11. oktober 2017 Javni razpis za sofinanciranje doktorskega študija na UP

Univerza na Primorskem je objavila Javni razpis za sofinanciranje doktorskega študija.
Študentom doktorskega študija, ki bodo izbrani za sofinanciranje, se odobrijo sredstva za celotno šolnino za posamezni letnik. Prijavijo se lahko študenti 1., 2. ali 3. letnika, ki so med študijem redno napredovali v višji letnik in iz javnih sredstev ne prejemajo sredstev za študij (npr. iz programa ARRS Mladi raziskovalci).

Natančnejši pogoji za prijavo, obrazci in navodila za pripravo vloge so dostopni tukaj.
Rok za prijavo se izteče 20. 10. 2017, ob 14. uri.


petek, 6. oktober 2017 Javni poziv za pridobitev štipendije iz Štipendijskega sklada Univerze na Primorskem za študijsko leto 2017/2018

Univerza na Primorskem vabi vse študente UP, da se prijavijo na javni poziv za pridobitev štipendije ter s tem izrazijo svoj interes za vključitev v sklad.

Štipendijski sklad Univerze na Primorskem je namenjen nagrajevanju in spodbujanju najboljših študentov UP, ponudbi teh študentov delodajalcem še v času študijskega procesa in zagotavljanju možnosti za zaposlitev teh študentov takoj, ko zaključijo s študijem.

V štipendijski program sklada se lahko vključijo študenti, ki so vpisani v kateri koli program ene od članic UP (vsi letniki in absolventi), ne morejo pa se vključiti študenti, ki so zaposleni ali samozaposleni, imajo status poslovodne osebe gospodarske družbe ali so direktorji zasebnega zavoda ali so vpisani v evidenco brezposelnih oseb, pri Zavodu RS za zaposlovanje.

Posebnost letošnjega poziva je razdelitev štipendij na dve kategoriji:
- splošna štipendija in
- štipendija za perspektivne in vrhunske športnike.

Vloge je potrebno oddati v elektronski obliki preko spletnega obrazca, ki je dostopen na naslovu http://stipendije.kariernicenter.upr.si .

Javni poziv je dostopen na spletni strani Kariernega centra UP, traja pa od danes, 6. 10. 2017, do vključno 15. 10. 2017 do 23:59 ure.

Vabljeni k prijavi!


petek, 6. oktober 2017 V posebni izdaji revije Discrete Applied Mathematics prispevki s konference AGTAC (Koper, 2015)

Junija 2015 je Univerza na Primorskem gostila mednarodno konferenco AGTAC - Algorithmic Graph Theory on the Adriatic Coast. Konferenco sta organizirala UP FAMNIT in UP IAM, udeležilo pa se je je okoli 100 udeležencev iz 21 držav.
Sad odmevnega znanstvenega srečanja je posebna izdaja revije Discrete Applied Mathematics, ki nam ponuja v branje izbor 21 znanstvenih člankov.

Med njimi najdemo tudi prispevek dr. Andreja Brodnika (UP in UL) in Marka Grguroviča (UP) o najkrajših poteh v grafih z naslovom: Solving all-pairs shortest path by single-source computations: Theory and practice.

Čestitke avtorjem, uredniškemu odboru in organizatorjem konference za uspešno znanstveno delo!


(Udeleženi konference AGTAC - Algorithmic Graph Theory on the Adriatic Coast)

 


ponedeljek, 2. oktober 2017 Dobrodošla enajsta generacija brucev UP FAMNIT!

Danes, 2. oktobra, smo na UP FAMNIT sprejeli enajsto generacijo brucev, ki so se v študijskem letu 2017/18 prvič vpisali v dodiplomske študijske programe UP FAMNIT.

Praznično dogajanje se je pričelo na koprskem Titovem trgu, kjer so se zbrali bruci vseh fakultet Univerze na Primorskem. Tradicionalnega dogodka ob začetku novega študijskega leta se je udeležila pisana množica mladih obrazov, ki so se lahko okrepčali z zdravim zajtrkom in se pozabavali ob glasbi Radia Capris in plesno-glasbenem programu.
Dobrodošlico vsem so izrekli rektor UP prof. dr. Dragan Marušič, župan Mestne občine Koper Boris Popovič, dekanje in dekani fakultet ter predsednika Študentskega sveta UP in Študentske organizacije Univerze na Primorskem.
Sledili so sprejemi po posameznih fakultetah in sestanki s koordinatorji programov, kjer so novi študenti pridobili vse informacije, ki jih potrebujejo za uspešen študij.
Več o dogajanju na Titovem trgu lahko preberete na portalu UP BUDI.

 

Uradnega sprejema na UP FAMNIT se je udeležilo veliko število brucev. Te je pozdravila dekanja UP FAMNIT, izr. prof. dr. Klavdija Kutnar, kateri je sledil doc. dr. Kristijan Musek Lešnik z motivacijskim predavanjem.

Posebna pozornost je bila tudi letos namenjena študentom tutorjem. Ti predstavljajo pomembno oporno točko za vse tiste, ki v času študija potrebujejo nasvet in pomoč pri reševanju vsakodnevnih težav. Ob tej priložnosti so tutorji študenti prejeli certifikate za opravljeno delo v preteklem študijskem letu.

   
(na fotografijah: tutorka-študentka Maja Čeček (levo); tutorji prejemniki certifikatov (desno)

Vzporedno je na fakulteti potekal sprejem tujih študentov, ki bodo v študijskem letu na UP FAMNIT pričeli svojo izobraževalno pot. Na vseh treh stopnjah je teh kar 76, kar predstavljajo že 40% prvič vpisanih študentov v vse programe. Novi obrazi Famnita tako prihajajo iz Azerbajdžana, Belorusije, Bosne in Hercegovine, Češke, Hrvaške, Italije, Izraela, Kazahstana, Kolumbije, Kosova, Makedonije, Rusije, Srbije, Španije, Turčije in Uzbekistana.
Rekordno število študentov (19) iz tujine prihaja na našo fakulteto tudi v okviru različnih programov mobilnosti (Erasmus+, Erasmus Mundus).

Tuji študenti so se s fakulteto in Koprom spoznali še pred začetkom študijskega leta: zanje smo organizirali Orientacijske dneve UP 2017, katerih se je udeležilo kar 120 študentov z vseh fakultet.

Vsem želimo umirjen začetek novega življenjskega obdobja in čim več študijskih uspehov!


(na fotografiji: udeleženci Orientacijskih dnevov UP 2017)