Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sreda, 26. april 2017 Prof. dr. Tomaž Pisanski o matematiki v radijski oddaji Intelekta

Tema zadnje oddaje Intelekta (25. 4. 2017) je bila matematika. Ta namreč spremlja človeštvo že od zgodnjih začetkov in se je razvila iz preprostega štetja, merjenja in računanja.
Eden prvih dokazov o človekovem razmišljanju o številih je več kot 20 tisoč let stara kost iz Išanga v Kongu, na katero je vrezal črte v vzporednih vrstah. Vse odtlej je bila matematika gonilna sila pri razvoju znanosti, tehnike in drugih dejavnosti. Tudi v digitalni dobi so naša življenja z njo prepletena veliko bolj kot pa se morda zdi na prvi pogled.

V Intelekti so o znanosti, ki je pomembno oblikovala svet s svojimi idejami, ideali in univerzalnostjo, spregovorili matematiki Cedric Villani, Tomaž Pisanski (UP) in Uroš Kuzman.

Oddaji lahko prisluhnete na tej povezavi.

Oddaja Intelekta je na sporedu vsak torek dopoldne na Prvem programu Radia Slovenija. V njej lahko prisluhnemo soočenjem različnih pogledov na aktualne dogodke, ki nas zadevajo in vznemirjajo tako doma kot v svetu. Sogovorniki so ugledni strokovnjaki iz gospodarstva, zanosti, kulture, politike in drugih področij.


sreda, 26. april 2017 Srečanje z Uršo Bernardič, diplomantko UP FAMNIT

Vse študente in zaposlene UP FAMNIT vabimo na srečanje z diplomantko Biopsihologije Uršo Bernardič, ki bo v četrtek, 4. maja, ob 18:00 v študijski sobi v Galebu (Kettejeva 1) v Kopru.

Urša Bernardič je dodiplomski študij Biopsihologije na UP FAMNIT zaključila leta 2015 z nalogo Vloga nespečnosti na zdravje: psihonevroimunološki pogled. Podiplomski študij je nato nadaljevala na Univerzi v Amsterdamu, natančneje na programu Research Master Brain and Cognitive Science (Behavioural Neuroscience track), iztekajoče se študijsko leto pa je preživela kot raziskovalka v Sloan Neuroeconomics Lab na Massachusetts Institute of Technology (MIT).
Njene vtise iz Bostona lahko preberete v tem kratkem intervjuju.

Urša je bila v času študija na Famnitu zelo aktivna tutorka, sodelovala je pri promociji študijskega programa Biopsihologija in bila tudi članica študentskega sveta fakultete. Leta 2015 je skupaj s šestimi študenti Famnita sodelovala pri projektu zaspancek.si, ki je prejel nagrado za najboljši študentski projekt na natečaju Podjetna Primorska.

Za splošno angažiranost in študijske uspehe je istega leta prejela pohvalo za odlične študijske dosežke ter aktivno vključevanje v razvojno in raziskovalno delo Oddelka za psihologijo UP FAMNIT ter pohvalo za aktivno delovanje na področju razvoja obštudijskih dejavnosti študentov.

Na srečanju bo diplomantka predstavila svojo izobraževalno pot na Nizozemskem, raziskovanje v ZDA in načrte za doktorski študij že v naslednjem študijskem letu.
Dogodek organizira Združenje Alumni UP FAMNIT.

Vljudno vabljeni!

Na fotografiji: Urša Bernardič pred MIT v Famnitovi majički. Objavljen posnetek velja za najbolj všečkano objavo na Famnitovi FB strani.


ponedeljek, 24. april 2017 Vabilo na predavanje prof. dr. Michaela Mrisse z naslovom »Izzivi spleta stvari (IOT): interoperabilnost, zasebnost in arhitekture programskih rešitev«

UP FAMNIT in UP IAM vabita na predavanje z naslovom »Izzivi spleta stvari (IOT): interoperabilnost, zasebnost in arhitekture programskih rešitev«, ki bo v ponedeljek, 24. aprila 2017, ob 16.00 uri v predavalnici FAMNIT-1-MP2.

Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku in ga bo izvedel prof. dr. Michael Mrissa z Université de Pau et des Pays de l'Adour (Francija).

O predavatelju:

Prof. dr. Michael Mrissa predava in raziskuje na področju računalništva in informatike (laboratorij LIUPPA, raziskovalna skupina MOVIES). Ukvarja se predvsem s povezanimi objekti, semantičnim spletom in s storitveno orientiranimi tehnologijami.

Več na http://mmrissa.perso.univ-pau.fr/

ABSTRACT (ANG):
The Web of Things holds the promise of a decentralized application platform where Web languages and protocols seamlessly enable interaction within and between cyber-physical systems. However, despite ongoing progress on automating machine-to-machine communication, providing Web-based applications that combine heterogeneous connected objects remains an open problem.
In this seminar, we will give an overview of today's challenges to build the Web of Things, before presenting some contributions related to the need for interoperability and privacy.
We will introduce the ASAWoO project (http://liris.cnrs.fr/asawoo/) that provides an avatar-based software architecture for connected objects.
From these contributions, we will suggest and discuss research perspectives to build the essential link between connected objects and the Web.

Vljudno vabljeni!


petek, 21. april 2017 Knjižnica TeMeNa bo v petek, 28.4.2017 zaprta

Uporabnike knjižnice TeMeNa obveščamo, da bo ta v petek, 28.4.2017 zaprta.
 

Zahvaljujemo se za razumevanje.


torek, 18. april 2017 Informativni dan za podiplomski študij 2017/18

Kandidati, ki se zanimate za podiplomski študij na UP FAMNIT ste vljudno vabljeni na informativni dan, ki bo v petek, 12. maja v Univerzitetnem kampusu Livade v Izoli (Livade 6, Izola).

Predstavili vam bomo posamezne študijske programe, na voljo bo info točka za vprašanja v zvezi s prijavo in vpisom, poleg tega pa boste lahko udeležili predavanj, na katerih boste spoznali del vsebin, ki se izvajajo na UP FAMNIT.

PROGRAM INFORMATIVNEGA DNE

Od 15:00 dalje
  • predstavitvene stojnice,
  • srečanja s profesorji in koordinatorji programov,
  • info točka za informacije o prijavi in vpisu.
Ob 16:00 Matematične znanosti / Matematika s finančnim inženiringom:
Upravljanje finančnih tveganj in matematika (izr. prof. dr. Mihael Perman)
Uporabna psihologija:
Raziskovanje in intervencije v zaporih (asist. Nuša Zadravec Šedivy)
Ob 17:00 Računalništvo in informatika:
Ko prepletanje digitalnega in realnega ustvari novo resničnost (doc. dr. Klen Čopič Pucihar)
Trajnostno grajeno okolje:
Les: material zdravega bivalnega okolja (izr. prof. dr. Andreja Kutnar)
Ob 18:00 Biopsihologija:
Biopsihološki vidiki stika z naravo (asist. Marko Posavčević)
Varstvo narave:
Sodobni pristopi k varstveni biologiji (izr. prof. dr. Elena Bužan)

Za več informacij: referat@famnit.upr.si / 05 611 75 75

RAZPIS ZA VPIS v podiplomske študijske programe 2017/18 je objavljen TUKAJ.

 


petek, 14. april 2017 8. Famnitov matematični dan za osnovnošolce

V petek, 14. aprila 2017, je na Famnitu potekal 8. Famnitov matematični dan za osnovnošolce. Na dogodek se je prijavilo kar 63 učencev iz OŠ Dušana Bordona Koper in OŠ Šmarje pri Kopru, ki so skupaj s spremljevalci popestrili dogajanje na fakulteti.

Dan je s pozdravom uvedel predstojnik Oddelka za matematiko prof. dr. Bojan Kuzma, osrednji del pa je seveda predstavljalo delo v obliki delavnic.

Mladi matematični navdušenci so najprej, pod vodstvom doc. dr. Barbare Boldin, ugotavljali tesno prepletenost med matematiko in biologijo. Spoznali so nekaj primerov naravnih procesov, ki jih lahko bolje razumemo z uporabo matematičnih modelov, kot so na primer vzorci na krilih metuljev in širjenje nalezljivih bolezni. Nato jim je dr. Boštjan Frelih predstavil uporabo teorije grafov v vsakdanjem življenju ter jim ob tem postavljal vprašanja, kot na primer: »Ali lahko voznik tovornjaka s plugom očisti vse zasnežene ceste nekega mesta na tak način, da se po vsaki cesti zapelje natanko enkrat in se vrne na začetek svoje poti?« in »Kaj imajo skupnega barvanje zemljevidov, reševanje sudokuja in sestavljanje optimalnega šolskega urnika?«

Prvi matematični dan je fakulteta organizirala leta 2013 s ciljem, da med mladimi popularizira naravoslovje in zlasti matematiko. Od takrat smo uspešno izvedli še sedem tovrstnih srečanj (šest za osnovnošolce in enega za srednješolce), na katerih se udeleženci zabavajo in hkrati širijo svoje poznavanje in dojemanje matematike.

Osnovnošolcem in njihovim spremljevalcem se zahvaljujemo za obisk in jih vabimo na naše dogodke tudi v prihodnje!


torek, 11. april 2017 Matematika Famnita v tretje kolo Mednarodne internetne olimpijade

Famnitovi študenti matematike se tudi letos udeležujejo mednarodnega internetnega tekmovanja Open International Internet-Olympiads for Higher Education Students.

Po prvih dveh krogih, ki sta potekala v februarju in marcu, sta »v igri« ostala le še Marko Palangetić in Arbër Avdullahu, ki ju v maju čaka še tretji krog tekmovanja.

Spomnimo, da je lani, zaradi odlične udeležbe naših študentov, Univerza na Primorskem osvojila naziv »Univerza zmagovalka«.

Čestitke za uvrstitev v tretje kolo in seveda še tako naprej!

Na fotografiji udeleženci drugega kola. Od leve: Arbër Avdullahu, Marko Palangetič in Mirza Krbezlija.

 

 


torek, 11. april 2017 Mentorji biologije navdušeni nad srečanjem v Kampusu Livade

V soboto, 8. aprila 2017, je v Univerzitetnem kampusu Livade, v soorganizaciji UP FAMNIT in ZOTKS, potekalo drugo srečanje mentorjev biologije iz vse Slovenije. Predavatelji in asistenti UP FAMNIT so srednješolskim učiteljem prestavili zanimive in sodobne vsebine s področij genetike, epigenetike in strukture proteinov.

Na programu sta bili najprej predavanji izr. prof. dr. Elene Bužan (Mutacije in metilacije – manjkajoči deli sestavljanke) in doc. dr. Katje Lakota (Proteini - lego kocke narave), nakar je sledilo delo v laboratorijih. Udeležencem so bile predstavljene praktične vaje, ki jih lahko enostavno vpeljejo v učni program in jih tudi izvajajo z dijaki v učilnici. Vaje sta izvedli asist. Felicita Urzi (Kromosomske aberacije) in doc. dr. Katja Lakota (Struktura proteinov). Teoretičnemu in praktičnemu delu v Kampusu Livade je sledil strokovni ogled Krajinskega parka Strunjan.

 

 

 

 

 

 

 

Za vse udeležence srečanja – 23 učiteljev ter predavatelje in asistente UP FAMNIT – je bilo skupno delo zelo produktivno, saj je omogočilo izmenjavo znanj, idej in praks, prav tako pa je utrdilo lani začeto sodelovanje.

Irena Štimac, profesorica biologije na Gimnaziji Velenje, je svojo drugo izkušnjo pri nas tako komentirala: »Že po lanskem srečanju mentorjev sem bila trdno odločena, da se letošnjega ponovno udeležim. Zakaj? Predavatelji brezhibno pripravijo svoja predavanja, vsebine so aktualne, predstavijo nam nove izsledke, dajejo nam potrditev, da v šoli delamo prav in ponujajo dejstva, ki v nas vzbujajo dodatno radovednost. Odlično sta pripravljena tudi prikaz in izvedba laboratorijskega dela, ki ga lahko na novo vpeljemo v šolske laboratorije ali pa nam omogoča dopolnitev že obstoječega

 

 

 

 

 

 

 

»Pohvale udeležencev so vsekakor potrditev, da delamo v pravo smer.« je zadovoljna dr. Elena Bužan, predstojnica Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT, »Srečanje biologov je ena od aktivnosti, ki jih izvajamo na področju popularizacije naravoslovja in znanosti, predvsem pa preko takih dejavnosti uresničujemo poslanstvo izobraževalne in raziskovalne visokošolske institucije, ki je čedalje bolj vpeta v lokalno in širše slovensko okolje. Na našem oddelku želimo šolsko javnost in učitelje izobraževati in ozaveščati o pomenu in značilnostih zdravih ekosistemov kot osnove našega vsakdanjega življenja ter trajnostnega razvoja naše družbe. Veseli nas, da so odzivi tako dobri.«

Srečanje je potekalo pod okriljem mednarodnega projekta STARBIOS2 - Enhancing Responsible Biosciences, ki ga financira Evropska komisija iz okvirnega programa Evropske Unije za raziskave in inovacije Obzorje 2020.


ponedeljek, 10. april 2017 Sprememba uradnih ur knjižnice v sredo, 12.4.2017

Uporabnike knjižnice TeMeNa obveščamo, da bo ta v sredo, 12.4.2017 odprta v dopoldanskem času med 10. in 12. uro ter popoldne med 13. in 16. uro

Zahvaljujemo se za razumevanje.


ponedeljek, 10. april 2017 Od 10.4.2017 možna prijava za vpis v podiplomski študij

Danes, 10.4.2017 se pričenja 1. prijavni rok za vpis v 1. letnik, v višji letnik ali vzporedni študij podiplomskega študija za slovenske državljane in tujce iz EU ter za Slovence brez slovenskega državljanstva in tujce izven EU, ki poteka do vključno 1. septembra 2017.

Razpis za vpis in vse informacije v zvezi z oddajo prijave so dostopni tukaj.

Vse informacije lahko kandidati dobijo v Referatu za študente (e-naslov: referat@famnit.upr.si, tel. št. 05 611 75 75).


ponedeljek, 10. april 2017 Izr. prof. dr. Andreja Kutnar: »Slovenija je dežela priložnosti!«

V petek, 7. aprila, je Univerza na Primorskem gostila zagonski sestanek projekta InnoRenew. Srečanja se je udeležila tudi mag. Magda De Carli, vodja enote za širjenje odličnosti in večanje vključenosti »Spreading Excellence and Widening Participation«, ki je del Generalnega direktorata za raziskave in inovacije pri Evropski komisiji.

Izr. prof. dr. Andreja Kutnar je tako povzela delo: »Na dvodnevnem zagonskem sestanku smo udeleženci pristopili k izvajanju aktivnosti projekta izgradnje Centra odličnosti InnoRenew CoE, katerega glavna konkurenčna prednost je njegova interdisciplinarnost in osredotočenost na internacionalizacijo. Podpisane so bile že prve pogodbe z globalnimi strokovnjaki iz Združenih držav Amerike, Velike Britanije in Nemčije, ki bodo s svojimi izkušnjami prispevali k odličnosti centra. Objavili smo tudi že prve razpise za prosta delovna mesta vodij raziskovalnih skupin, in sicer na področjih: kompozitov iz obnovljivih virov, trajnostne gradnje, rabe informacijskih tehnologij v gradbeništvu in na področju zdravega grajenega okolja.« Kot je še dejala Kutnarjeva, bo zasebni neprofitni zavod InnoRenew CoE tudi v prihodnje poročal javnosti o napredku, razvoju in vpetosti projekta v regionalno okolje.

Daljši povzetek sestanka z izjavami sodelujočih je objavljen na portalu UP BUDI.

Na fotografiji: udeleženci kick-off sestanka. Foto: Marko Posavčević


ponedeljek, 10. april 2017 Vabljeni na delavnico Android AppInventor

UP FAMNIT vabi študente in zaposlene UP na delavnico Android AppInventor, ki bo potekala v petek, 14. aprila 2017, med 16. in 20. uro v predavalnici FAMNIT-1-RU1 (Glagoljaška, 8).

Delavnico bo izvedel dr. Ciril Bohak iz Laboratorija za računalniško grafiko in multimedije na Fakulteti za računalništvo in informatiko v Ljubljani.

Opis delavnice:
Delavnica je namenjena spoznavanju preprostega pristopa k razvoju mobilnih aplikacij, ki poleg osebnega računalnika in Android mobilne naprave za razvoj ne potrebuje dodatne programske ali strojne opreme. Takšen razvoj aplikacij je zelo primeren za začetnike, saj temelji na sestavljanju enostavnih gradnikov. Na ta način je mogoče razviti najrazličnejše preproste mobilne aplikacije. Udeleženci delavnice bodo spoznali spletno razvojno okolje AppInventor, ki omogoča preprosto sestavljanje mobilnih aplikacij za platformo Android in spoznali drugačen pristop k programiranju s pomočjo sestavljanja preprostih gradnikov.

Priporočeno predznanje: osnove programiranja.

Ne pozabite prinesti svoje Android naprave in USB kabla za povezavo z računalnikom!

Prijave so obvezne na povezavi: https://goo.gl/forms/XLc1FeuFGXsV9U8A2

Ker je v predavalnici na voljo le 16 delovnih mest, bomo sprejeli prvih 16 prijavljenih.

Vljudno vabljeni!


petek, 7. april 2017 Šesto predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2016/17

6. PREDAVANJE FAMNITOVIH IZLETOV V MATEMATIČNO VESOLJE 2016/17

Vabljeni na predavanje dr. Janka Gravnerja z naslovom

»MED REDOM IN NEREDOM«,

ki bo potekalo v sredo, 12. aprila 2017, ob 18. uri,
v Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper).

 

O predavanju:

Predavanje bo razdelava principa, da primerna zmes reda in slučajnosti naredi življenje zanimivo. Na enostavnih primerih bodo prikazani pojmi kot sta samoorganizacija in metastabilnost. Poudarjena bo povezava matematike z naravoslovjem, pa tudi z družbenimi vedami, umetnostjo in filozofijo. Matematične ideje bodo predstavljene kot vir navdiha, brez formalnih izrazov, celo brez matematičnih simbolov.

O predavatelju:
Dr. Janko Gravner je začel s študijem matematike na Univerzi v Ljubljani, kjer je leta 1983 diplomiral in leta 1985 magistriral. Doktoriral je leta 1991 na Univerzi Wisconsina v ZDA, čemur je sledilo podoktorsko izpopolnjevanje na Univerzi Cornell. Zaposlen je na Univerzi Kalifornije v Davisu in na Univerzi na Primorskem. Raziskovalno se ukvarja s teorijo verjetnosti, posebej s področji, ki so povezana z uporabo računalnika.

Vljudno vabljeni!


petek, 7. april 2017 Svetovni dan zdravja 2017: »Spregovorimo o depresiji!«

7. april je od leta 1950 svetovni dan zdravja. Vsako leto na ta dan Svetovna zdravstvena organizacija izpostavi določeno temo, zato je letošnji fokus posvečen opozarjanju na prepoznavanje, obravnavo in obvladovanje depresije. Ta je danes najpogostejša duševna motnja, ki pa žal v širši javnosti ni dovolj prepoznana in posledično zdravljena. Le polovica posameznikov z depresijo namreč poišče strokovno pomoč, zaradi česar želi biti letošnje geslo enostavno in učinkovito vabilo: »Spregovorimo o depresiji!«.

»Depresija je duševna bolezen, ki lahko prizadene vsakogar: otroke, mladostnike in odrasle.« pravi doc. dr. Vita Poštuvan, namestnica predstojnika Oddelka za psihologijo UP FAMNIT in namestnica vodje Slovenskega centra za raziskovanje samomora (UP IAM). »Ker se žal o njej ne govori dovolj, je mnogokrat ne prepoznamo in zato v primeru težav ne poiščemo ustrezno, se pravi strokovno pomoč. Duševnih bolezni se še vedno drži stigma, zato je letošnji slogan nadvse primeren, saj je potrebno o depresiji in drugih duševnih boleznih ter stiskah nujno spregovoriti na vseh nivojih: v družini, s prijatelji in predvsem v javnosti

Depresija ni prehodna slaba volja ali žalostno razpoloženje. Je bolezen, ki se kaže na različne načine in vpliva na človeka v celoti – na njegovo razpoloženje, počutje, mišljenje in vedenje. Kot vsaka bolezen dodatno vpliva tudi na posameznikovo okolico: na družino, prijatelje in sodelavce. Nacionalni inštitut za javno zdravje sicer navaja, da se je v Sloveniji v obdobju 2008–2015 število prvih obiskov pri zdravniku z zabeleženo diagnozo depresije znižalo, istočasno pa je v porastu število predpisanih antidepresivov. Ocenjuje se tudi, da bo do leta 2020 depresija najpogostejša bolezen v razvitem svetu.

»Opozarjanje na depresijo na svetovni dan zdravja je zelo pomembno. Zdravje namreč ni zgolj odsotnost fizične bolezni, temveč stanje popolnega telesnega, duševnega in socialnega blagostanja, se pravi dobrega počutja. Zdravja dejansko ni brez duševnega zdravja, na katerega vplivajo genetski dejavniki, okolje in sam posameznik. Kdor vzdržuje svojo duševno kondicijo je odporen na stres ter krizne dogodke, ki so sestavni del življenja,« še pojasnjuje dr. Poštuvan. »Težave v duševnem zdravju se lahko zgodijo komurkoli, saj se vsi soočamo s hudimi stresnimi situacijami in življenjskimi krizami. Od različnih dejavnikov pa je odvisno, kako posameznik reagira na krizo. Na težave se lahko odzovemo z jezo, žalostjo, nekateri se zaprejo vase, drugi imajo težave s spanjem ali apetitom, nekateri postanejo nasilni ali se zatečejo k drogam ali alkoholu.« Med mladimi so najpogostejše depresivne in anksioznostne oziroma tesnobne motnje, motnje hranjenja in zloraba različnih substanc (alkohola in/ali drog).

Kaj pa lahko storimo, ko pri sebi ali znancu zaznamo znake tovrstne stiske ali bolezni? Dr. Poštuvan ponuja jasen odgovor: »Iskren pogovor je vedno dobrodošel in je včasih v veliko pomoč. Pomembni sta predvsem spodbuda in opora. Vendar je potrebno v resnejših primerih pomoč poiskati pri strokovnjaku.«

Toplo priporočamo obisk spletne postaje Živ?Živ! Slovenskega centra za raziskovanje samomora (UP IAM), kjer je objavljeno bogato gradivo na temo duševnega zdravja.


sreda, 5. april 2017 Vabilo na tečaj »Analiza bioloških podatkov v programu R«

Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT vabi na tečaj z naslovom »Analiza bioloških podatkov v programu R«

Tečaj je namenjen študentom prve stopnje bioloških in okoljskih študijskih smeri in se bo izvajal 27. ter 28. maja 2017 v Univerzitetnem kampusu Livade v Izoli.

Število mest je omejeno na 15, rok za prijavo pa je 16. april 2017.

V kotizacijo (40 EUR) so vključeni kava, prigrizek med odmori in kosila.

Več o tečaju in načinu prijave najdete na tej povezavi.


sreda, 5. april 2017 UP FAMNIT uspešno gosti tuje predavatelje

V prvih šestih mesecih izvajanja projekta GOST UP se na UP FAMNIT že pozna dodaten mednarodni pridih, ki ga s sabo prinašajo gostujoči predavatelji. Ti s svojimi predavanji pomembno obogatijo izvajanje študijskih programov na vseh stopnjah, obenem pa so redno vključeni tudi v raziskovalno dejavnost oddelkov.

Svoj obisk pri nas so že zaključili:

Trenutno so z nami:

Informacije o vseh 34 profesorjih, ki so že in še bodo obiskali UP FAMNIT do zaključka naslednjega študijskega leta so objavljene na tej povezavi.

 

Gostovanja omogoča projekt GOST UP – Gostovanja tujih strokovnjakov in visokošolskih učiteljev na Univerzi na Primorskem, v okviru katerega bo našo univerzo obiskalo 66 tujih predavateljev.

 


torek, 4. april 2017 Oddelek za aplikativno naravoslovje aktiven na Festivalu zlata oljčna vejica 2017

Društvo oljkarjev Slovenske Istre je prejšnji konec tedna organiziralo Festival zlata oljčna vejica 2017, katerega so se udeležili strokovnjaki in praktiki iz Slovenije, Italije in Hrvaške.
V soboto 1. aprila je potekal mednarodni posvet z naslovom »Kako do večjega pridelka oljk«, na katerem so sodelujoči obravnavali ne le spremenjen odnos do oljkarstva, ki se pozna v dvigu kakovosti in mednarodni prepoznavnosti slovenskega olja, ampak tudi raziskovalno delo na tem področju.

Moderatorka posveta je bila izr. prof. dr. Dunja Bandelj, predstojnica Oddelka za aplikativno naravoslovje, ob ostalih strokovnjakih pa sta dogodek s svojim posegom zaznamovali tudi Alenka Baruca Arbeiter (Proučevanje kompatibilnosti oljčnih sort s pomočjo genetike) in Tea Knap (Migracija oljčne muhe med oljčniki na Obali) – obe asistentki na UP FAMNIT in raziskovalki na Oddelku za aplikativno naravoslovje.

Čestitke sodelavkam UP FAMNIT za znanstveni doprinos na pomembnem mednarodnem srečanju!


ponedeljek, 3. april 2017 FAMNITovi študenti matematike ponovno uspešni na Češkem

V petek 31. marca je v Ostravi na Češkem potekalo 27. tekmovanje Vojtěch Jarník International Mathematical Competition - najstarejše tekmovanje matematike za študente v Evropski uniji, katerega se študenti UP FAMNIT že tradicionalno udeležujejo.

Na letošnjo izvedbo se je prijavilo 132 študentov s 36 univerz. V prvi kategoriji (za študente 1. in 2. letnika oziroma mlajše od 22 let) sta Famnitove barve zastopala Arbër Avdullahu in Daniil Baldouski (oba 1. letnik Matematike), v drugi kategoriji pa sta tekmovala Roman Solodukhin in Anes Valentić (absolvent oziroma 3. letnik Matematike).

Avdullahu, Baldouski in Solodukhin so prejeli certifikat uspešnega udeleženca, Solodukhin pa je z 20 doseženimi točkami poskrbel za najboljšo uvrstitev Famnitovih študentov v drugi kategoriji doslej.

Čestitamo našim študentom in jim želimo še veliko uspešnih nastopov!

Na fotografiji (od leve): Roman Solodukhin, Arbër Avdullahu, asist. Alejandra Ramos Rivera, Daniil Baldouski in Anes Valentić.


nedelja, 2. april 2017 Sandra Hasić somentorica prejemnic zlatega priznanja mladih srednješolskih raziskovalk

V četrtek, 30. marca, je Gibanje Mladi raziskovalci za razvoj Šaleške doline že 34-ič podelilo priznanja in nagrade avtorjem ter mentorjem osnovnošolskih in srednješolskih raziskovalnih nalog. Dijakinji Gimnazije Velenje Karin Lešnik in Ana Potočnik sta pod mentorstvom Irene Štimac in somentorstvom sodelavke Oddelka za Biodiverziteto UP FAMNIT Sandre Hasić prejeli zlato priznanje ter se tako uvrstili na nadaljnje državno tekmovanje.

Nalogo z naslovom Prvi poskusi ugotavljanja toksoplazme pri prostoživečih mačkah v urbanih predelih Šaleške doline sta dijakinji opravili v laboratorijih Univerzitetnega kampusa Livade pod pokroviteljstvom mednarodnega projekta STARBIOS2 - Enhancing Responsible Biosciences, ki ga financira Evropska komisija iz okvirnega programa Evropske Unije za raziskave in inovacije Obzorje 2020.

Čestitke dijakinjama za uspeh ter seveda naši sodelavki Sandri Hasić za somentorstvo!