Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

petek, 31. marec 2017 7. Famnitov matematični dan za osnovnošolce

V petek, 31. marca 2017, je na Famnitu potekal 7. Famnitov matematični dan za osnovnošolce. Ob spremstvu učiteljic in učiteljev nas je obiskalo 56 učencev 8. in 9. razreda (teh je bilo sicer največ) iz štirih osnovnih šol: OŠ Šmarje pri Kopru, OŠ Ivana Roba Šempeter pri Gorici, OŠ Vojke Šmuc Izola in OŠ Antona Ukmarja Koper.

Dan je s pozdravom uvedel predstojnik Oddelka za matematiko prof. dr. Bojan Kuzma, osrednji del pa je seveda predstavljalo delo v obliki delavnic.

Mladi matematični navdušenci so najprej, pod vodstvom doc. dr. Barbare Boldin, ugotavljali tesno prepletenost med matematiko in biologijo. Spoznali so nekaj primerov naravnih procesov, ki jih lahko bolje razumemo z uporabo matematičnih modelov, kot so na primer vzorci na krilih metuljev in širjenje nalezljivih bolezni. Nato jim je dr. Boštjan Frelih predstavil uporabo teorije grafov v vsakdanjem življenju ter jim ob tem postavljal vprašanja, kot na primer: "Ali lahko voznik tovornjaka s plugom očisti vse zasnežene ceste nekega mesta na tak način, da se po vsaki cesti zapelje natanko enkrat in se vrne na začetek svoje poti?" in "Kaj imajo skupnega barvanje zemljevidov, reševanje sudokuja in sestavljanje optimalnega šolskega urnika?"

Prvi matematični dan je fakulteta organizirala leta 2013 s ciljem, da med mladimi popularizira naravoslovje in zlasti matematiko. Od takrat smo uspešno izvedli še sedem tovrstnih srečanj (šest za osnovnošolce in enega za srednješolce), na katerih se udeleženci zabavajo in hkrati širijo svoje poznavanje in dojemanje matematike. Naslednji Famnitov matematični dan za osnovnošolce bo v petek, 21. aprila 2017.

Osnovnošolcem in njihovim spremljevalcem se zahvaljujemo za obisk in jih vabimo na naše dogodke tudi v prihodnje!

 


četrtek, 30. marec 2017 31. marec – svetovni dan varnostnega kopiranja

Doc. dr. Matjaž Kljun: »V času digitalnega vsakdana je varnostno kopiranje podatkov ne le dobrodošla, ampak nujna praksa.«

31. marca se po vsem svetu vrstijo pobude, katerih namen je najširšo javnost spomniti, naj poskrbi za backup, se pravi za ustrezno varnostno kopiranje vsaj najpomembnejših elektronskih podatkov. Tak opomin še zdaleč ni odveč, saj ima to dobro navado le zelo majhen odstotek uporabnikov ne le računalnikov, ampak tudi tablic in pametnih telefonov.

»Na tem področju govorimo tako o kratkoročnem kot o dolgoročnem arhiviranju dokumentov. Prvo je zelo preprosto, a ga kljub temu ne izvaja veliko ljudi,« razlaga doc. prof. dr. Matjaž Kljun, soavtor članka Toward Understaning Short-Term Personal Information Preservation: A Study of Backup Strategies of End Users (Journal of the Association for Information Science and Technology, December 2016). Posledica takšne malomarnosti je pogosta izguba večine podatkov, kar predstavlja ne le čustveno izgubo (v primeru izgube arhiva fotografij, posnetkov in drugih spominov) ampak tudi ekonomsko škodo: izgubijo se namreč raziskovalna dela, seminarske in diplomske naloge, kontakti, gesla, različno gradivo – seznam pa je še zelo dolg.

Ker je naše življenje čedalje bolj digitalno, strokovnjaki svetujejo redno varnostno kopiranje, ki ne zahteva posebnega računalniškega znanja in dodatnih stroškov.

»Varnostne kopije se zlahka naredijo na zunanjem disku, v računalniških oblakih ali na drugih nosilcih, npr. DVD-jih, USB ključkih ipd.« pravi dr. Kljun in dodaja: »Podvajanje naših najpomembnejših informacij, shranjenih na oddaljeni lokaciji je edino zagotovilo varnosti, ko gre kaj narobe. Virusi, sesutje sistema, okvara trdega diska, poškodbe računalnika, kraja in izguba naprave… vse to se redno dogaja in vsak lahko slej ko prej doživi izgubo vsaj dela podatkov, kar predstavlja ne le velik stres, ampak tudi finančno škodo.

Ob tem je potrebno dodati, da obstajajo tudi t.i. izsiljevalski virusi, ki zaklenejo datoteke in zanje zahtevajo visoko odkupnino. Cena dodatnega zunanjega diska pa je danes že tako nizka, da si ga lahko vsak privošči, predvsem če pomislimo, koliko nas lahko stane škoda ob izgubi večletnega zbiranja različnih podatkov – pa naj bodo to osebni spomini ali občutljive in dragocene službene informacije

Poskrbite še danes za varnostno kopiranje svojih naprav, potrebne nasvete najdete na spletu ali … pri kolegu računalničarju.

Več na: www.worldbackupday.com in www.varninainternetu.si.


sreda, 22. marec 2017 Predstavitev Fulbright štipendij za raziskovanje doktorskih študentov v ZDA

EducationUSA center, v sodelovanju z Veleposlaništvom ZDA v Ljubljani ter  UL, UM in UP

vabi na predstavitev Fulbright štipendij za raziskovanje doktorskih študentov v ZDA,

ki bo v torek, 28. marca 2017, ob 15.00

v Kariernem centru UP (Čevljarska ulica 27, Koper).

Prijava:
- www.surveymonkey.com/r/Fulbright2017.

Dodatne informacije:
-        EducationUSA@sklad-kadri.si
-        http://www.sklad-kadri.si/


torek, 21. marec 2017 Preizkusno predavanje dr. Martina Lužnik

Dr. Martina Lužnik bo imela v četrtek, 23. 3. 2017 ob 8:30 preizkusno predavanje za prvo izvolitev v pedagoški naziv visokošolska učiteljica - docentka za področje "Biologija".

Predavanje z naslovom "EKOLOGIJA POPULACIJ – PRISTOPI K ŠTUDIJI DEMOGAFSKIH PROCESOV" bo potekalo v predavalnici LIVADE-Delta, Livade 4, 6310 Izola.

Vljudno vabljeni k udeležbi.


petek, 17. marec 2017 Društvo študentov biopsihologije vabi na ogled filma Idioti

Društvo študentov Biopsihologije vabi na naslednji homeorestični dogodek, ki bo v četrtek, 23. marca, ob 19.00, v študijski sobi v Galebu (Kettejeva 1) v Kopru.

Na filmsko obarvanem večeru si bomo ogledali danski celovečerec Idioti (Lars Von Trier, 1998). Pri ogledu filma in kasnejši debati se nam bo pridružil prof. dr. Ernest Ženko.

Vljudno vabljeni!


petek, 17. marec 2017 Študenti matematike pripravljeni na nastop na Češkem

V ponedeljek 6. 3. 2017 je na Famnitu potekalo izbirno tekmovanje za udeležbo na 27. matematičnem tekmovanju Vojtěch Jarník International Mathematical Competition, ki bo 31. 3. 2017 v Ostravi na Češkem in katerega se študenti matematike tradicionalno in uspešno udeležujejo že vrsto let.

Izbirnega tekmovanja so se udeležili Marko Palangetić (1. l. Matematičnih znanosti), Roman Solodukhin (abs. Matematike), Marija Tepegjozova, Anes Valentić, Miloš Tomić (vsi 3. letnik Matematike) ter Arbër Avdullahu in Daniil Baldouski (oba 1. letnik Matematike). Tekmovalci so se spopadali s štirimi zelo zahtevnimi nalogami, ki sta jih pripravila oziroma izbrala asist. Slobodan Filipovski in dr. Marko Orel. Pri tem je bilo moč doseči največ 40 točk. Prvih pet mest so zasedli Roman Solodukhin (30 točk), Anes Valentić (25 točk), Marko Palangetić (25 točk), Arbër Avdullahu (20 točk) in Daniil Baldouski (13 točk).

Študenti Roman Solodukhin, Anes Valentić, Arbër Avdullahu in Daniil Baldouski bodo ob Famnitove barve zastopali v spremstvu asistentke Alejandre Ramos Rivera.

Študentom čestitamo za uvrstitev na mednarodno matematičnem tekmovanju in jim želimo odlične rezultate tudi na Češkem!


petek, 17. marec 2017 Čestitke vsem prejemnikom priznanj in nagrad Univerze na Primorskem

V četrtek, 16. marca 2017, se je s 14. slovesno akademijo zaključil letošnji Teden Univerze na Primorskem. V protokolarno-prireditveni dvorani sv. Frančiška Asiškega v Kopru je rektor prof. dr. Dragan Marušič podelil 13 priznanj in nagrad profesorjem in študentom –naziv zaslužni profesor, zlato plaketo, častni listini, nagrade za znanstveno in pedagoško odličnost, priznanja »Srečko Kosovel« in »Univerze na Primorskem« za študente.

Najvišji naziv je prejel dolgoletni prvi mož Banke Koper, Vojko Čok, strokovnjak za ekonomijo in finance, ki je postal častni senator Univerze na Primorskem.

Med prejemniki priznanj in nagrad sta tudi letos profesorja in raziskovalca na UP FAMNIT in UP IAM ter diplomant UP FAMNIT:

  • priznanje »Svečana listina mlademu visokošolskemu učitelju oz. sodelavcu ali znanstvenemu delavcu oz. raziskovalnemu sodelavcu Univerze na Primorskem« je za posebno prodornost in odličnost dosežkov na področju znanstvenega in pedagoškega dela prejel doc. dr. Klen Čopič Pucihar;
  • nagrado za znanstveno odličnost za leto 2016 za področje naravoslovja in tehnike je prejela izr. prof. dr. Andreja Kutnar;
  • nagrado »Srečko Kosovel za študente Univerze na Primorskem« je prejel diplomant dodiplomskega študijskega programa Matematika Vladan Jovičić. Nagrado je prejel za izredne dosežke pri pripravi zaključne naloge z naslovom »Odčitljivost digrafov in dvodelnih grafov / Readability of Digraphs and Bipartite Graphs)« pod mentorstvom izr. prof. dr. Martina Milaniča in somentorstvom prof. dr. Andreja Brodnika.

Vsem prejemnikom priznanj in nagrad iskreno čestitamo in jim želimo veliko uspehov na njihovi nadaljnji poti!

Več informacij o 14. slavnostni akademiji ter fotoutrinke si lahko ogledate tukaj.

Foto vir: UpBudi.si


četrtek, 16. marec 2017 Prof. Aaron Quigley (University of St Andrews, UK) gost ponedeljkovega seminarja računalništva in informatike

V ponedeljek, 20. marca 2017, ob 16.00 uri, bo gost ponedeljkovega seminarja računalništva in informatike prof. Aaron Quigley z Univerze St. Andrews (Združeno kraljestvo). Seminar organizirata Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in UP IAM.

PROSTOR: FAMNIT-1-MP2 ob 16:00
------------------------------------------------------
PREDAVATELJ: Prof. Aaron Quigley, Chair of Human Computer Interaction, SACHI, School Of Computer Science - North Haugh, The University of St Andrews
------------------------------------------------------
NASLOV: Ubiquitous User Interfaces
------------------------------------------------------

POVZETEK:
Displays are all around us, on and around our body, fixed and mobile, bleeding into the very fabric of our day to day lives. Displays come in many forms such as smart watches, head-mounted displays or tablets and fixed, mobile, ambient and public displays. However, we know more about the displays connected to our devices than they know about us. Displays and the devices they are connected to are largely ignorant of the context in which they sit including knowing physiological, environmental and computational state. They don't know about the
physiological differences between people, the environments they are being used in, if they are being used by one or more persons.

In this talk I review a number of aspects of displays in terms of how we can model, measure, predict and adapt how people can use displays in a myriad of settings. With modeling we seek to represent the physiological differences between people and use the models to adapt and personalize designs, user interfaces. With measurement and prediction we seek to employ various computer vision and depth sensing techniques to better understand how displays are used. And with adaptation we aim to explore subtle techniques and means to support diverging input and output fidelities of display devices. This talk draws on a number of studies from work published in UIST, CHI, MobileHCI, IUI, AVI and UMAP.

Professor Aaron Quigley is the Chair of Human Computer Interaction in the School of Computer Science at the University of St Andrews, UK. He is visiting the University of Primorska until March 24th. Aaron is the ACM SIGCHI Vice President for Conferences (and former ACM SIGCHI Adjunct Chair for Specialised Conferences). Aaron's research interests include surface and multi-display computing, human computer interaction, pervasive and ubiquitous computing and information visualisation. He has published over 160 internationally peer-reviewed publications including edited volumes, journal papers, book chapters, conference and workshop papers and holds 3 patents. In addition he has served on over 80 program committees and has been involved in chairing roles of over 20 international conferences and workshops including UIST, ITS, CHI, Pervasive,  UbiComp, Tabletop, LoCA, UM, I-HCI, BCS HCI and MobileHCI.


torek, 14. marec 2017 Peto predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2016/17

5. PREDAVANJE FAMNITOVIH IZLETOV V MATEMATIČNO VESOLJE 2016/17

Na petem predavanju z naslovom

»Številke nam lahko pomagajo pri prevajanju (Nežen dotik matematičnih modelov, ki se uporabljajo v statističnem strojnem prevajanju)«,

ki bo potekalo

v sredo, 15. marca 2017, ob 18h,

v Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper)

bo dr. Jernej Vičič (UP FAMNIT in UP IAM) predstavil, kaj je strojno prevajanje jezikov, pri čemer se bo omejil na prevajanje, ki je v celoti narejeno z računalnikom. V domeni statističnega strojnega prevajanja je besedilo prevedeno na podlagi porazdelitve verjetnosti, da je nek niz besed v ciljnem jeziku najverjetnejši prevod niza besed iz izvornega jezika. Predavatelj bo predstavil matematične modele za ta problem in razložil, zakaj delujejo.

O predavatelju: dr. Jernej Vičič je študiral na Fakulteti za elektrotehniko in računalništvo, študij pa dokončal na novoustanovljeni Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani. Od leta 2007 poučuje na UP FAMNIT. Ukvarja se predvsem z usposabljanjem računalnikov za prevajanje naravnih jezikov, osredotoča pa se na prevode sorodnih jezikov. Tema doktorske disertacije, ki jo je zagovarjal leta 2012, je Tehnologija hitrih postavitev prevajalnih sistemov na osnovi pravil za sorodne jezike.

Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate na martin.milanic@upr.si.

Veselimo se novih popotovanj v matematična vesolja v vaši družbi!

Vljudno vabljeni.


sobota, 11. marec 2017 Vabljeni na predavanje: »Zakaj je kmetijstvo izziv?«

Oddelek za aplikativno naravoslovje UP FAMNIT

vabi na predavanje asist. Alenke Baruca Arbeiter
z naslovom »Zakaj je kmetijstvo izziv?«,
ki bo v četrtek, 16. 3. 2017, ob 19. uri
v pritličnih prostorih Kettejeve ulice 1 v Kopru (študijska soba Galeb).

Opis predavanja:

Kmetijstvo je gospodarska dejavnost, ki ne zagotavlja zgolj pridelave hrane, ampak posega tudi na številna druga področja, kot so ohranjanje kulturne krajine, obnovljivi viri in ohranjanje biotske raznovrstnosti. Žal je kmetijstvo zaradi svoje intenzitete in razširjenosti v okolju pogosto nezaželeno. Naraščajoče prebivalstvo ima za posledico vedno večje potrebe po samooskrbi, zato načrtovanje in pridelava hrane predstavljata veliko odgovornost in izziv. Podnebne spremembe, ki vodijo v vse pogostejše vremenske ekstreme, zahtevajo večja vlaganja v varovanje okolja in razvijanje sodobnih tehnologij za doseganje kakovosti kmetijskih pridelkov ter konkurenčnost v mednarodnem prostoru. Delo v sodobnem kmetijstvu zahteva zato interdisciplinarno povezovanje znanj naravoslovja, biotehnologije, ekonomike in tehnologij pridelave ter predelave.

Predavanje poteka v okviru dogodkov Tedna Univerze na Primorskem 2017.


sobota, 11. marec 2017 Vabljeni na srečanje z naslovom: »Zakaj je Univerza na Primorskem zanimiva za tuje raziskovalce?«

Univerza na Primorskem je od svoje ustanovitve vključena v mednarodni raziskovalni prostor. Danes se čedalje več visokošolskih učiteljev in raziskovalcev odloča za projektno sodelovanje, nekajmesečno gostovanje ali celo zaposlitev na članicah UP, kar dokazuje, da je naša univerza na različnih področjih ne le konkurenčna ostalim mednarodnim institucijam, ampak tudi privlačna raziskovalna destinacija.
O svojem raziskovalnem delu na UP, razlogih za tovrstno odločitev, življenju v Slovenskem primorju in ostalih življenjskih izkušnjah bodo spregovorili:

  • Matthew Schwarzkopf, prej Oregon State University, ZDA, danes UP IAM,
  • Eric Hansen, Oregon State University, ZDA,
  • David DeVallance, West Virginia University, ZDA,
  • Guillermo Martinez Pastur, Southern Centre for Scientific Research (CADIC), Argentina.

Vabljeni v torek, 14. 3. 2017, ob 14. uri v študijsko sobo Galeb (Kettejeva 1, Koper)!


petek, 10. marec 2017 Računalniška igra asist. Marka Grguroviča na Kickstarterju v enem dnevu do uspeha!

Navdušenci nad srednjeveškimi bojnimi igrami bodo lahko naslednje leto uživali v virtualnih scenarijih, ki jih ponuja računalniška igra Mordhau. Njen avtor je doktorski študent računalništva in informatike ter asistent na UP FAMNIT Marko Grgurovič, ki je s skupino mednarodnih razvijalcev projekt predstavil na platformi za množično financiranje Kickstarter in v enem dnevu že dosegel zastavljeno vsoto – 80 tisoč USD, število podpornikov pa se iz ure v uro veča.

Mordau je računalniška igra, pri kateri lahko sodeluje vse do 64 igralcev. Na natančno izrisanih pokrajinah so možni tako dvoboji z meči kot veliki odprti spopadi med pehotami in konjenicami, vsak igralec pa si seveda najprej ustvari bojevnika po svojem okusu: izbere lahko telesno strukturo, izgled, opremo, orožje in bojne stroje ter vse, kar spada zraven. Cilj tako zastavljene igre je vsem omogočiti celovitejšo sliko srednjeveškega bojevanja. Razvijalci Mordhaua v uspeh igre niso dvomili, prav vse pa je presenetila tako hitra in velika podpora, kar kaže, da si trg očitno želi tovrstnega produkta.

»Igro sem začel razvijati januarja 2014,« razlaga Marko Grgurovič, »po treh mesecih se mi je pridružil kolega iz Avstrije, sicer 3D oblikovalec. Po letu in pol sva zbrala okrog sebe že kar obsežno online skupnost.« Stvari pa niso šle tako hitro in zlahka, v določenem trenutku sta vse vrgla v smeti in začela na novo. Naslednji cilj je bil višja vizualna kakovost in povečanje tima na deset sodelavcev. Ti, združeni pod imenom Triternion, prihajajo iz Španije, Poljske, Avstrije Nemčije, Švedske, Kanade in seveda Slovenije. Leto in pol so delali in se nato odločili za kampanjo na Kickstarterju.

»Potrebni so bili različni profili, saj je za razvoj igre potrebno poskrbeti za programiranje, 3D oblikovanje, 3D animiranje, zvočno podlago, glasbeno podlago in veliko drugega. Nujne so izkušnje, a tudi pripravljenost, da se naučiš kaj novega, če določenega znanja v ekipi še ni.«

Trenutno je razvoj igre predviden le za OS Windows, v prihodnosti pa gre pričakovati tudi različice za ostale operacijske sisteme. Uspehu na Kickstarterju bo seveda sledilo dokončanje igre.

Marko Grgurovič se z računalniškimi igrami in programiranjem ukvarja že od otroštva, zato se je tudi odločil za študij računalništva in informatike na UP FAMNIT. Tako na dodiplomski (l. 2010) kot na magistrski stopnji (l. 2012) je prejel Nagrado Srečka Kosovela Univerze na Primorskem, ki jo prejmejo študenti za izredne znanstvenoraziskovalne ali umetniške dosežke pri pripravi diplomskega, magistrskega ali doktorskega dela. 

V tekočem študijskem letu izvaja vaje pri predmetu Razvoj iger za dodiplomske študente programa Računalništvo in informatika, s katerimi dela ravno z orodjem, ki je bilo uporabljeno pri razvoju igre Mordhau.



petek, 10. marec 2017 Objavljen Razpis za vpis v podiplomske študijske programe 2017/18

UP FAMNIT v študijskem letu 2017/18 razpisuje:

  • doktorska študijska programa (3. stopnje): Matematične znanosti in Računalništvo in informatika.
  • magistrske študijske programe 2.stopnje: Matematične znanosti, Matematika s finančnim inženiringom, Računalništvo in informatika, Varstvo narave, Biopsihologija, Uporabna psihologija in Trajnostno grajeno okolje*.

*Ne prezrite NOVOSTI: Izvajanje magistrskega študijskega programa Trajnostno grajeno okolje se prenaša na UP FAMNIT, saj je v teku postopek pridružitve UP Fakultete za grajeno okolje k UP FAMNIT.

Od 1.10.2017 (študijsko leto 2017/18) se izvajanje magistrskega in doktorskega študijskega programa Aplikativna kineziologija prenaša na Fakulteto za vede o zdravju Univerze na Primorskem (UP FVZ).  

Prijavni roki:

  • Prvi prijavni rok: 10.4. do 1.9.2017
  • Drugi prijavni rok (prosta mesta bodo objavljena 14.9.2017): 14.9. do 20.9.2017

Več informacij o načinu oddaje prijave in besedilo Razpisa si lahko preberete na naši spletni strani: Razpis za vpis v podiplomski študij 2017/18

Vabljeni na informativni dan za podiplomski študij , ki bo potekal v mesecu maju. Točen datum in program informativnega dne bo objavljen naknadno na spletni strani.

Več informacij in pojasnil lahko kandidati dobijo tudi v Referatu za študente (e-naslov: referat@famnit.upr.si, tel. št. 05 611 75 75).


petek, 10. marec 2017 Vabljeni na okroglo mizo društva Biodiva "Ali je zavarovano res tudi zaščiteno?"

Društvo varstvenih biologov BIODIVA in
Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT

vabita na okroglo mizo z naslovom:

ALI JE ZAVAROVANO RES TUDI ZAŠČITENO?

Upravljanje z gozdovi v slovenskih zavarovanih območjih,

ki bo v ponedeljek, 13. 3. 2017, ob 19. uri
v pritličnih prostorih Kettejeve ulice 1 v Kopru (študijska soba Galeb).

Osrednja tema okrogle mize bo ravnanje z gozdovi v zavarovanih območjih, pod drobnogled pa bomo vzeli upravljanje z gozdovi v Triglavskem narodnem parku kot našem največjem zavarovanem območju.

Gostje bodo:

  • Andrej Arih, vodja Oddelka za varstvo narave v Triglavskem narodnem parku,
  • Metod Rogelj, Zavod RS za varstvo narave, OE Kranj,
  • Andrej Sila, Zavod za gozdove Sežana,
  • Jure Peroš, član Društva varstvenih biologov Biodiva.

Toplo vabljeni!

 

Dogodek je organiziran v okviru Tedna Univerze na Primorskem in mednarodnega projekta STARBIOS2 - Enhancing Responsible Biosciences, ki ga financira Evropska komisija iz okvirnega programa Evropske Unije za raziskave in inovacije Obzorje 2020.

 

ponedeljek, 6. marec 2017 Računalniške delavnice: Ruby on Rails (spletne tehnologije)

Letos bomo na FAMNIT-u izvedli več računalniških delavnic, na katerih boste lahko spoznali tehnologije, s katerimi se ne srečate tekom študija, jih pa danes uporabljajo profesionalni razvijalci. Vsak začetek je vedno lažji, če nam nekdo nekaj pokaže kot pa če smo prepuščeni samim sebi in se samostojno učimo iz vodičev, ki jih najdemo na spletu. Delavnice bodo izvajali strokovnjaki, ki delajo v gospodarstvu, na UL FRI, v domači hiši ali kje drugje.

Začeli bomo z delavnico Ruby on Rails, ki bo v petek, 17. marca 2017, od 16.00 do 20.00, v učilnici FAMNIT-1-RU1. Delavnico bo vodil dr. Gašper Košmrlj, ki dela kot spletni razvijalec pri podjetju Abelium d.o.o.

Opis delavnice: Spoznali bomo vse bolj popularno ogrodje za spletne rešitve Ruby on Rails, s katerim je med drugim narejen tudi Twitter. Naučili se bomo uporabljati vgrajena orodja, ki nam močno olajšajo in skrajšajo gradnjo spletnih aplikacij, ter si pogledali, kako v našo aplikacijo enostavno vključimo zunanje knjižnice. Razvoj v Ruby on Rails temelji na treh principih:

  • CoC (Convention over Configuration),
  • MVC (Model-View-Controller) ter
  • DRY (Don't Repeat Yourself).

Vsakega od njih bomo spoznali v praksi, ko bomo zgradili enostavno spletno aplikacijo.

Priporočeno predznanje: Načeloma ni potrebno nobeno posebno predznanje, dobrodošlo pa je poznavanje osnov programiranja in angleščine.

Prijave: https://goo.gl/forms/HGZxfvQB2qo2mtnO2

[Ker je v učilnici FAMNIT-1-RU1 16 delovnih mest, bomo sprejeli prvih 16 prijavljenih.]


ponedeljek, 6. marec 2017 Matematiki Famnita tudi letos uspešni na Mednarodni internetni olimpijadi

Tudi letos so se Famnitovi študenti matematike udeležili mednarodnega internetnega tekmovanja Open International Internet-Olympiads for Higher Education Students.

Prvi krog so uspešno prestali: Marko Palangetić, Arbër Avdullahu, Mirza Krbezlija in Miloš Tomić. Druga spletna preizkušnja bo potekala v letošnjem marcu.

Mednarodne internetne olimpijade 2016 se je udeležilo skupaj 55.525 študentov s 183 univerz z vsega sveta. Med 98 študenti, ki so bili lani povabljeni v tretji krog matematičnega dela olimpijade so bili tudi študenti UP FAMNIT: Roman Solodukhin (5. mesto), Marko Rajković (9. mesto) in Miloš Tomić (32. mesto).

Roman je bil prejemnik srebrnega priznanja, Marko pa bronastega priznanja Olimpijade.

Čestitke vsem udeležencem in uspešno tudi v prihodnjih krogih!


petek, 3. marec 2017 Vabilo na posvet - Potenciali krožnega gospodarstva v severno Primorski regiji

V ponedeljek se bo ob 12.00 uri v dvorani Gospodarske zbornice Nova Gorica začel posvet na temo Potenciali krožnega gospodarstva v severno Primorski regiji. 

Posvet v sklopu regijskega obiska Vlade Republike Slovenije v severno Primorski regiji organizira Partnerstvo za zeleno gospodarstvo Slovenije v sodelovanju z Gospodarsko zbornico Nova Gorica.

Kot primer dobre prakse pa bo predstavljen tudi naš InnoRenew CoE projekt. Predstavila ga bo dr. Andreja Kutnar

Več o dogodku si lahko preberete v vabilu tu

VABLJENI!


četrtek, 2. marec 2017 Ponedeljkov SEMINAR računalništva in informatike

V ponedeljek, 6. marca 2017, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru PONEDELJKOVEGA SEMINARJA RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE Oddelkov za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in UP IAM.

PROSTOR: FAMNIT-1-MP2 ob 16:00
------------------------------------------------------
PREDAVATELJI: mag. Andrej Medved in predstavniki Univerzitetnega inkubatorja Primorske
------------------------------------------------------
NASLOV: Podjetna Primorska in NASA Space Apps Challenge
------------------------------------------------------
POVZETEK:
Na tokratnem seminarju bodo predstavniki UIP - Univerzitetnega inkubatorja Primorske (http://www.uip.si/) pripravili informativno delavnico, na kateri bodo predstavili natečaj "Podjetna Primorska", ki že 11. leto zapovrstjo odpira svoja vrata vsem podjetnim posameznikom in skupinam, ki želijo uresničiti svoje podjetniške ideje in se podati v podjetniške vode (http://www.uip.si/kaj-je-podjetna-primorska) in pa "NASA Space Apps Challenge", tehnološki hekaton, ki ga UIP izvaja pod okriljem vesoljske agencije NASA (https://2017.spaceappschallenge.org/).


sreda, 1. marec 2017 Do petka, 3. marca še možna prijava za vpis na dodiplomski študij (1. prijavni rok)

Kandidate, ki želijo svojo študijsko pot nadaljevati na UP FAMNIT obveščamo, da je možno oddati prijavo za vpis na dodiplomski študij še do petka, 3. marca 2017 (prvi prijavni rok):

  • za slovenske državljane in državljane EU,
  • za vzporedni vpis, vpis na mesta za diplomante in vpis v višji letnik.

Razpis za vpis in vse informacije v zvezi z oddajo prijave so dostopni tukaj.

Vse informacije lahko kandidati dobijo v Referatu za študente (e-naslov: referat@famnit.upr.si, tel. št. 05 611 75 75).