Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sreda, 22. februar 2017 Ponedeljkov SEMINAR računalništva in informatike

V ponedeljek, 27. februarja 2017, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru PONEDELJKOVEGA SEMINARJA RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE Oddelkov za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in UP IAM.

PROSTOR: FAMNIT-1-MP2 ob 16:00
-------------------------------------------------------------------
PREDAVATELJ: Bogdan SOBAN, www.soban-art.com
-------------------------------------------------------------------
NASLOV: Generative art – programsko generiranje slik
-------------------------------------------------------------------

POVZETEK:
Generative art je kreativna metoda, ki z uporabo informacijske tehnologije simulira človekov ustvarjalni proces in se uporablja za iskanje novih rešitev v arhitekturi, urbanizmu, industrijskem oblikovanju, likovni umetnosti, glasbi, besedni umetnosti in drugih področjih človekovega ustvarjanja. Pod tem pojmom se v literaturi razume predvsem področje likovne umetnosti, kjer avtorji razvijajo svoje lastne računalniške programe, ki ob zagonu razvijejo nenavadne kreativne sposobnosti in se izražajo v nepredvidljivih in neponovljivih likovnih podobah predvsem abstraktnega tipa. Za generativni ustvarjalni pristop so značilne štiri faze: osnovna zamisel, kodiranje programa, proces in selekcija rezultatov. Razen procesa, ki ga izvaja računalnik več ali manj avtonomno in v sklopu katerega se ustvari novo likovno delo, so vse ostale faze v domeni človeka.

V prvem delu bo predavatelj predstavil osnovna izhodišča tovrstnega ustvarjanja s poudarkom na značilnostih generativne metode. Dalje bo predstavil nekaj metodoloških pristopov, ki jih predavatelj uporablja v svojih programih napisanih v programskem jeziku Visual Basic. V nadaljevanju bo predstavil in obrazložil delovanje nekaj tipičnih programov, ki bodo v realnem času generirali slike.

O PREDAVATELJU:
Bogdan Soban, rojen v Vrtojbi leta 1949, diplomirani inženir strojništva, se je takoj po diplomi preusmeril na področje informatike. Kot dober poznavalec računalništva in programiranja je začel v svojem prostem času razvijati projekt z namenom raziskave ustvarjalnih možnosti računalnika. Razvil je vrsto računalniških programov, ki na osnovi matematičnih algoritmov ustvarjajo abstraktne likovne podobe na ekranu. Njegova likovna dela, bogata z barvami in nenavadnimi oblikami, so vedno nepredvidljiva in nikdar več ponovljiva. Svoj projekt pogosto predstavlja v obliki likovnih razstav, projekcij, predavanj in delavnic ter pogosto sodeluje na mednarodnih konferencah ter on-line predstavitvah na svetovnem spletu.

Vabljeni!


ponedeljek, 20. februar 2017 Uporaba študijske sobe v sredo, 22.2.2017

Študente obveščamo, da v sredo, 22.2.2017 študijska soba na Kettejevi 1 ne bo na voljo za uporabo za študij zaradi izvedbe dveh dogodkov.

Hvala za razumevanje.


četrtek, 16. februar 2017 Društvo študentov biopsihologije vabi na srečanje z dr. Kristijanom Muskom Lešnikom

Društvo študentov Biopsihologije vabi na naslednji homeorestični dogodek, ki bo v sredo, 22. februarja, ob 19.00, v študijski sobi v Galebu (Kettejeva 1) v Kopru.

Na srečanju bo doc. dr. Kristijan Musek Lešnik predstavil svoje raziskovalno delo.

Vljudno vabljeni!

 

Več o tokratnem gostu:

Dr. Kristijan Musek Lešnik je psiholog z dvajsetletnimi izkušnjami na področju vzgoje in izobraževanja ter vodenja. V strokovni karieri je predaval in raziskoval na več slovenskih fakultetah, na UP FAMNIT pa predava od študijskega leta 2007/08 in je danes nosilec predmetov Diferencialna psihologija, Evolucijska psihologija, Osnove pedagoške psihologije, Osnove psihologije, Psihologija osebnosti.

Napisal je več kot 50 knjig, priročnikov in delovnih zvezkov na področju vzgoje in izobraževanja in bil član vodilnih strokovnih teles na tem področju v Sloveniji. Je tudi avtor več kot 10 knjig in priročnikov s področja psihologije vodenja in psihologije organizacij.


četrtek, 16. februar 2017 Ponedeljkov SEMINAR računalništva in informatike

V ponedeljek, 20. februarja 2017, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru PONEDELJKOVEGA SEMINARJA RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE Oddelkov za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in UP IAM.

PROSTOR: FAMNIT-1-MP2 ob 16:00

NASLOV: Od prototipa do trga: kaj pričakovati, ko hočeš svoje raziskovalno delo spremeniti v izdelek

PREDAVATELJ: Alja ISAKOVIĆ, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za računalništvo in informatiko

POVZETEK:
Izdelava prototipov še nikoli ni bila tako enostavna ali poceni, vendar uvajanje končnega izdelka na trgu ostaja velik izziv navkljub obljubam množičnega financiranja. Predavateljica bo delila svoje izkušnje z uvajanjem izdelka s področja interneta stvari na trgu in spregovorila o raznih izzivih s področja uporabniške izkušnje, tehnologije in financiranja, ki se pojavijo ob tem procesu. Predstavljeni primer bo služil kot izhodišče za diskusijo o tem, zakaj dobra raziskava ne vodi nujno do dobrega izdelka.

O PREDAVATELJICI:
Alja Isaković <http://ialja.com/> je trenutno doktorska študentka — asistentka na Fakulteti za računalništvo in informatiko, Univerze v Ljubljani. Kot članica LGM-ja (Laboratorija za računalniško grafiko in multimedijo) <http://lgm.fri.uni-lj.si/> in raziskovalka na področju interakcije človek-računalnik trenutno raziskuje nove uporabniške vmesnike za zajemanje informacij in nove načine za spremljanje interakcije uporabnikov v post-PC spletnih brskalnikih. Predhodno je tri leta delala v hardverskem startup-u CubeSensors/Koto, kjer je vodila načrtovanje uporabniške izkušnje (od aplikacije do embalaže), raziskovanje, pisanje besedil, logistiko in podporo uporabnikom. Pred tem je bila tehnološka blogerka, so-ustanoviteljica in mentorica startup-om, online mentorica ter raziskovalka na področju e-izobraževanja. Kot so-ustanoviteljica CodeCatz, programerske skupine za ženske in ustanoviteljica Evropskega tedna programiranja poskuša več ljudi navdušiti za tehnologijo.

Vabljeni!


sreda, 15. februar 2017 Famnitu odobrenih 5 projektov na razpisu "Po kreativni poti do znanja"

Univerza na Primorskem je uspešno pridobila sredstva za izvajanje 26 projektov v okviru Javnega razpisa Po kreativni poti do znanja 2016/17 Javnega sklada RS za razvoj kadrov in štipendije.

Od 1. 3. do 31.7.2017 bodo študenti, skupaj z mentorji z UP FAMNIT (visokošolski učitelji in sodelavci) ter delovnimi mentorji iz sodelujočih podjetij/organizacij, vključeni v naslednje projekte:

  • Uporaba prenosnega FT-NIR analizatorja v kmetijstvu (Augmentech, razvoj in trženje IKT, d.o.o.; Agromedica, storitve, prodaja in proizvodnja d.o.o.),
  • Sledljivost izvora oljčnega olja v Sloveniji na podlagi molekulskih markerjev (GardenLab, šola na vrtu, Borut Jerman s.p.),
  • Zasnova ekonomsko-vzdržnega poslovnega modela za Botanični vrt Sežana (Komunalno stanovanjsko podjetje d.d. Sežana; KonektOn, Center poslovnih storitev, d.o.o.),
  • Interaktivna nadgradnja učne poti Škocjan z navideznimi, lokacijsko pogojenimi in nadgrajenimi digitalnimi vsebinami (Panorama grafične dejavnosti, Peter Simončič s.p.; Javni zavod park Škocjanske jame, Slovenija),
  • Prehranska varnost ribiških proizvodov – SlediRibi (Omega svetovanje, inženiring, razvoj in raziskovanje, d.o.o.; Biosistemika, raziskave in razvoj, d.o.o.).

Namen razpisa je spodbujanje sodelovanja in povezovanja visokošolskega sistema z okoljem (gospodarstvo in negospodarstvo) ter izvajanje modelov odprtega in prožnega prehajanja med izobraževanjem in gospodarstvom ter družbenim okoljem. V okviru projektov bodo udeleženci inovativno, interdisciplinarno, problemsko in skupinsko pridobivali nove kompetence, praktično znanje in izkušnje v delovnem okolju podjetij in drugih organizacij.

Z novimi projekti bo UP FAMNIT nadgradil izkušnje, pridobljene na prvih dveh razpisih Po kreativni poti do praktičnega znanja, v okviru katerih je fakulteta uspešno izvedla 17 projektov in v katere je bil vključen 101 študent in 18 partnerskih institucij.

Prijaviteljem projektov čestitamo za uspešno prijavo in jim želimo uspešno delo!


ponedeljek, 13. februar 2017 Četrto predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2016/17

  1. PREDAVANJE FAMNITOVIH IZLETOV V MATEMATIČNO VEOLJE 2016/17

Na četrtem predavanju z naslovom

»Sprehod po zgodovini diskretne geometrije«,

ki bo potekalo

v sredo, 15. februarja 2017, ob 18h,

v Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper).

bo dr. Tomaž Pisanski (UP FAMNIT, UP IAM, UL FMF in IMFM) predstavil, kaj pravzaprav pomeni besedna zveza »diskretna geometrija«. Na predavanju bo predstavljenih nekaj pomembnih pojmov, ki so zaznamovali zgodovino diskretne geometrije in sooblikovali sodoben pogled na matematiko. Potovanje skozi zgodovino se bo začelo v starem Egiptu, antični Grčiji in Rimu, zaključilo pa v Sloveniji. Na predavanju boste lahko spoznali, katere strukture diskretne geometrije preučujejo naši raziskovalni matematiki in njihovi sodelavci po vsem svetu. Med drugim boste spoznali zanimive lastnosti, ki so delno skrite na spodnji sliki.

O predavatelju:  Prof. dr. Tomaž Pisanski je doktoriral leta 1981 iz matematičnih znanosti na Univerzi v Ljubljani. Zaposlen je na Univerzi v Ljubljani ter delno na Univerzi na Primorskem in na Inštitutu za matematiko, fiziko in mehaniko. Raziskovalno se ukvarja z diskretno matematiko in z matematično kemijo, aktiven pa je tudi na področju popularizacije matematike. Za organizacijo in izvedbo Vegovih dni 2004 je leta 2005 prejel Red za zasluge Republike Slovenije, za vrhunske dosežke pri znanstvenoraziskovalnem delu na področju diskretne matematike in njenih uporab pa leta 2015 Zoisovo nagrado. Leta 2016 je prejel nagrado "Donald Michie in Alan Turing" na multikonfernci Informacijska družba 2016 za življensko delo. S predavanji je gostoval na številnih univerzah v tujini (v Avstriji, na Hrvaškem, v Italiji, Kanadi, Novi Zelandiji in v ZDA). Je častni član Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije in član številnih mednarodnih akademij in inštitutov, avtor in soavtor preko 130 znanstvenih člankov ter soavtor knjige "Configurations from a graphical viewpoint", izdane pri založbi Springer leta 2013.

Veselimo se novih popotovanj v matematična vesolja v vaši družbi!

Vljudno vabljeni.

 


ponedeljek, 13. februar 2017 Tudi letos dobro obiskani informativni dnevi za vpis v dodiplomski študij

Na UP FAMNIT smo v petek, 10. in v soboto, 11. februarja, toplo sprejeli kandidate, ki so se z vseh koncev Slovenije pripeljali v Koper na letošnje Informativne dneve.

Uvodnemu nagovoru dekanje, izr. prof. Klavdije Kutnar, in pozdravu predstavnika Študentskega sveta fakultete Martina Seniča so sledile interaktivne predstavitve posameznih programov, na katerih so sodelovali tako predavatelji in asistenti kot sedanji Famnitovi študenti. Organiziran je bil tudi ogled novih prostorov v Univerzitetnem Kampusu Livade v Izoli, kjer so dijaki spoznali, kako poteka delo v laboratorijih.

Veselimo se jeseni in številnih novih brucov!

Utrinke z informativnih dni si lahko ogledate na našem Facebook profilu.


petek, 10. februar 2017 Epsko potovanje genov

Časopis Delo je objavil zanimiv prispevek naše profesorice in predstojnice Oddelka za biodiverziteto, izr. prof. dr. Elene Bužan, ki na poljuden način s pomočjo genetike pojasnjuje evolucijo. Hkrati pa se v članku skrivajo tudi pojasnila na zanimiva odkritja v zadnjem času.

Ste vedeli, da je vsak izmed nas genetska mešanica treh človeških vrst (neandertalci, afriški človek in denisovci)? Ali pa da življenjski stil vpliva na naše gene in da se vplivi prenašajo na naslednjo generacijo ali dve, s čimer lahko starši prenesejo na svoje otroke koristne ali škodljive lastnosti, ki so posledica izražanja genov? 


torek, 7. februar 2017 Informativni dnevi – Famnit se predstavi

Vabimo vas na informativne dneve UP FAMNIT. Profesorji in študenti vam bomo predstavili utrip študentskega življenja in prednosti naših  programov.

Termini predstavitev dodiplomskih študijskih programov:

petek, 10. februarja 2017 ob 10. uri v veliki predavalnici
petek, 10. februarja 2017 ob 15. uri v veliki predavalnici
sobota, 11. februarja 2017 ob 10. uri v veliki predavalnici

Program:

  • pozdrav dekanje
  • predstavitev aktivnosti Študentskega sveta in obštudijske dejavnosti
  • predstavitev študijskih programov na UP FAMNIT
  • ogled fakultete in univerzitetnega kampusa Livade.

Želimo vam ponuditi čim več koristnih informacij, da se boste lažje odločili o svoji nadaljnji karierni in študijski poti.

Brezplačni avtobusni prevoz – informacije in prijave.

Vljudno vabljeni.


ponedeljek, 6. februar 2017 Od 6.2.2017 možna prijava za vpis v dodiplomski študij

Danes, 6.2.2017 se pričenja 1. prijavni rok za vpis v dodiplomski študij:

  • za slovenske državljane in državljane EU: do 3.3.2017
  • za vzporedni vpis, vpis na mesta za diplomante in vpis v višji letnik: do 3.3.2017
  • za slovence brez slovenskega državljanstva in državljane izven EU: do 14.7.2017

Razpis za vpis in vse informacije v zvezi z oddajo prijave so dostopni tukaj.

Vse informacije lahko kandidati dobijo v v Referatu za študente (e-naslov: referat@famnit.upr.si, tel. št. 05 611 75 75).


ponedeljek, 6. februar 2017 Preizkusno predavanje dr. Primož Simončič

Dr. Primož Simončič bo imel v torek, 14. 2. 2017 ob 13:00 preizkusno predavanje za prvo izvolitev v pedagoški naziv visokošolski učitelj - docent za področje "Ekologija".

Predavanje z naslovom Spremljanje stanja tal - monitoringi tal bo potekalo v predavalnici FAMNIT-Muzejski1, Muzejski trg 7, 6000 Koper.

Vljudno vabljeni k udeležbi.


sreda, 1. februar 2017 Objavljen Razpis za vpis v dodiplomske študijske programe 2017/18

UP FAMNIT v študijskem letu 2017/18 razpisuje univerzitetne študijske programe 1. stopnje: Biodiverziteta, Bioinformatika, Biopsihologija, Matematika, Matematika v ekonomiji in financah, Računalništvo in informatika ter Sredozemsko kmetijstvo.

Razpis za vpis v študijskem letu 2017/18 ter vse informacije glede prijave si lahko preberete TUKAJ.

Ne prezrite NOVOSTI: program Računalništvo in informatika bo prvič tudi v angleškem jeziku (1. letnik).

Aktualni prijavni roki

  • Prvi prijavni rok za vpis v 1. letnik dodiplomskega študija (slov. državljani  in državljani EU): 6.2. do 3.3.2017
  • Prvi prijavni rok za vpis v 1. letnik dodiplomskega študija (Slov. brez slov. državljanstva in državljani izven EU): 6.2. do 14.7.2017
  • Prvi prijavni rok za vzporedni vpis, vpis na mesta za diplomante in vpis v višji letnik: 6.2. do 3.3.2017

Informativni dnevi bodo potekali v petek, 10. februarja 2017 v dveh terminih, in sicer ob 10. uri in ob 15. uri, ter v soboto, 11. februarja 2017 ob 10. uri.

Vabljeni!